Beauty

Zó moet jij die puist uitknijpen

Nadat je wakker wordt kijk je in de spiegel en ontdek je een grote puist op je kin. Ah, nee he! Je eerste gedachte? Uitknijpen dat ding. Een logische gedachte, maar uitknijpen is niet altijd de beste oplossing. Soms zorgt een puist uitknijpen er zelfs voor dat je puist nóg beter zichtbaar is. Dus: ga jij een puist uitknijpen? Dit is hoe het wél moet.

Puist uitknijpen: gebruik altijd doekjes
Waarschijnlijk knijp jij je puist gewoon uit met je vingers, maar dat is niet heel fris. Er zitten ontzettend veel bacteriën aan je vingers namelijk. Ook wanneer je je handen gewassen hebt blijven er bacteriën achter, en als deze bacteriën bij je puist komen kan de ontsteking alleen maar erger worden. Ga jij je puist uitknijpen? Gebruik dan doekjes. Deze doe je om je vingers, zodat deze niet in aanraking komen met de huid.

Puist uitknijpen: alleen als ‘ie echt rijp is
Als je een puist voelt opkomen is de puist uitknijpen heel verleidelijk. Toch moet je echt even wachten en de puist past uitknijpen wanneer deze echt rijp is. Een puist is rijp wanneer je een gele kop met pus kunt zien. Zie je deze nog niet? Laat de puist dan met rust. Een onderhuidse puist uitknijpen is al helemaal niet verstandig, dus laat deze gewoon zitten.
Puist uitknijpen: zet weinig druk
Als je puist rijp is, dan kun je ‘m dus uitknijpen. Zet weinig druk en je zult zien dat het pus eruit komt. Komt er geen pus uit? Stop dan. Je moet absoluut niet te hard gaan drukken en ook niet door blijven gaan. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de puist gaat irriteren, en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Puist uitknijpen: zorg ervoor dat alle pus eruit is
Een puist uitknijpen is pas gelukt wanneer alle pus eruit is. Als jij de puist hebt uitgeknepen, dan kan het zijn dat je een beetje bloed ziet. Dit betekent dat alle pus eruit is. Probeer er vanaf nu vooral af te blijven, want dan zal de puist sneller verdwijnen.

Puist uitknijpen: gebruik alcohol
Om de puist te desinfecteren kun je hem aanstippen met alcohol. Stip wat alcohol op de puist met behulp van een wattestaafje. Zorg ervoor dat er geen alcohol op de rest van de huid komt, want alcohol is behoorlijk agressief.

Beeld: iStock

Must reads 👀