Beauty

Benzac Gel

Benzac Gel (volledige naam: benzoylperoxide hydrogel) is een middeltje dat al sinds 1980 bestaat, als remedie tegen puistjes. Al van een heleboel meiden heb ik gehoord dat het súpergoed werkt tegen acné & puistjes, en het gewoon bij de apotheek te koop is (soms op doktersrecept) voor weinig of geen geld!

De volgende informatie komt uit een informatiebank van de apotheek. Bron: www.serviceapotheek.nl

Wat doet dit middel en hoe merk ik dat?

'Jeugdpuistjes' (acné) ontstaan onder invloed van hormoon-veranderingen die tussen het 15e en 25e levensjaar in het lichaam plaatsvinden. In die levensfase zijn de talgkliertjes in de huid actiever, terwijl de buitenste huidlaag steviger wordt (de huidcellen worden dichter opeen gepakt). Het talg vindt dan moeilijker een uitweg, en kan zich gaan ophopen tot mee-eters (comedonen). Daarin kunnen zich bacteriën nestelen, met ontsteking tot gevolg (puistje met pus). Benzoylperoxide heeft bacterie-dodende, talg-onderdrukkende en huid-uitdrogende werking. Bestaande puistjes drogen uit en de vorming van mee-eters en nieuwe puistjes wordt tegengegaan. Na 2-3 weken van gebruik zijn er minder (ernstige) puistjes.
NB Benzoylperoxide gel is het eerste-keus middel bij niet al te ernstige acné. Verdraagt u de gel niet, of heeft u er onvoldoende baat bij, dan kan de arts nog verschillende andere middelen proberen.

Als ik pas met dit middel begin, waar moet ik dan op letten?

* Het beste kunt u beginnen met een gel met 5% benzoylperoxide, 1x per dag. Pas als dit onvoldoende resultaat heeft (na enkele weken) kunt u evt overgaan op 10%. Let de eerste dagen op overgevoeligheids-verschijnselen (zie hierna) en stop als u daar last van krijgt.
* Breng de gel uitsluitend aan op de acné-plekken en vermijd aanraking met met ogen, lippen, neus- en mondslijmvlies of beschadigde huid-plekken. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.
* Zorg verder dat de gel niet in aanraking komt met het haar, de wenkbrauwen of textiel. De gel heeft hier een blekende werking op.
* Gebruik de gel niet vlak voor, tijdens of vlak na het zonnebaden (zon, zonnebank, UV-lamp), de huid kan (over)gevoelig gaan reageren op het UV-licht en snel verbranden.

Hoe moet ik dit middel precies gebruiken?

Voordat u de gel aanbrengt evt make-up verwijderen en de huid goed reinigen met lauw water. Smeer de gel in een dunne laag op de acné-plekken. Niet inmasseren!

Hoe lang duurt het voordat dit middel werkt?

Na 2-3 weken van gebruik kunt u resultaat verwachten.

Hoe lang moet ik dit middel blijven gebruiken?

Als u baat heeft bij de behandeling kunt u deze het beste voortzetten totdat de acné over is. In principe kunt u de gel jaren gebruiken. Blijf zorgvuldig contact met haar en wenkbrauwen vermijden, ivm de blekende werking.

Wat kan ik zelf doen om de klachten te verminderen?

* Bepaalde voedingsmiddelen en leefgewoonten kunnen de acné verergeren; dit verschilt van persoon tot persoon. Probeer na te gaan welke zaken bij u een negatieve invloed hebben, en vermijd deze zo veel mogelijk.
* De mee-eters en puistjes vereisen een goede en hygiënische behandeling. Soms kan dit beter bij een schoonheids-specialist gebeuren.
* Speciale reinigende zeep kan soms helpen.

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved