Lifestyle

Deze dingen herken je als je net bent afgestudeerd

Jarenlang keek je er naar uit: hét moment dat je eindelijk dat papiertje in je handen had. Eindelijk komt er een einde aan al die struggles van tentamens halen, portfolio’s schrijven en de huur van je kamer kunnen betalen. Toch beginnen de echte struggles dan pas. En nu?!

Je hebt vrienden die nog studeren
Hartstikke leuk en aardig allemaal dat jij dat papiertje na hard zwoegen eindelijk op zak hebt, maar je omgeeft je waarschijnlijk nog met vrienden waarbij er veel nog niet zo ver zijn als jij. Die begrijpen waarschijnlijk niet dat jij niet meer op donderdagavond kunt stappen tot in de late uurtjes omdat je de volgende ochtend weer fris en fruitig op je werk moet verschijnen. 

Ineens heb je geen doel meer in je leven
Tijdens je studie leefde je zo’n beetje van deadline tot deadline en van het ene pittige tentamen tot het andere. Colleges volgen en studeren gaf je een bepaalde structuur in je leven. Presteren is wat er van je verwacht werd, in zo een kort mogelijke tijd. Ben je net afgestudeerd, dan is deze structuur waarschijnlijk ver te zoeken. Als je een baan hebt dan moet je natuurlijk ook iets waar maken, maar het is anders dan wanneer je leven draait om het behalen van je studiedoelen. 

via GIPHY

Vakantie, wat is dat? 
Tijdens je studie kon je dagelijks wegdromen over alles wat je zou gaan doen als je eenmaal dat papiertje in handen had. Je zou de hele wereld over trekken en je onderdompelen in allerlei culturen waarmee je je kennis kon verrijken. Een backpack, paspoort en je telefoon was alles wat je nodig had. Toch was je voor het gemak even vergeten dat je studielening na het behalven van je diploma al snel weer wordt stopgezet. Hallo nieuwe baan, zoektocht naar een huis en allerlei andere verantwoordelijkheden! Vakantie zit er voorlopig niet in en die lange reis heb je moeten uitstellen tot je spaarrekening weer is aangevuld. 

De twijfel over je woonplaats is for real
Je bent waarschijnlijk opgegroeid in de stad of het dorp waar je ouders voor kozen om te gaan wonen. Eenmaal klaar voor een studie kon je zelf kiezen waar je naar toe vertrok, mits ze hier natuurlijk de opleiding hadden die jij wilde gaan volgen. Eenmaal dat papiertje op zak, ga je ineens nadenken of je studiestad wel de plaats is waar je de komende jaren wil doorbrengen. Dat is gelukkig hartstikke logisch en helemaal niet raar. Neem rustig de tijd om hierover na te denken. 

via GIPHY

Je weekend bestaat voornamelijk uit bijslapen
Als student keek je op woensdagavond al uit naar het moment waarop je weer met je vriendinnen in de kroeg kon staan. Lekker dansen op de fijnste muziek, een drankje in je hand en flirten maar! De gekste avondjes had je in je studententijd. Eenmaal afgestudeerd kan jij niet wachten om op vrijdagavond met Netflix en een stapel snacks in je bed te kruipen. Verschil moet er zijn, toch? 

via GIPHY

Je ziet je vriendinnen minder vaak
Toen je nog studeerde, kon je doordeweeks makkelijk besluiten om spontaan te gaan lunchen of koffiedrinken met een vriendin. Natuurlijk niet wanneer je tentamens had, maar als je college erop zat rolden jij en je bestie naar het dichtsbijzijnde koffietentje voor een lekkere koffie en een stuk taart. Eenmaal aan het werk, mis je deze spontane uitstapjes enorm. Gelukkig heb je nog altijd wel de weekenden beschikbaar voor lange middagjes bijkletsen met je vriendinnen. 

Beeld: iStock

Must reads 👀