Food

Hummus-lovers opgelet! Deze recepten wil jij proberen

Ben jij ook zo’n hummus-lover? Dan ken je natuurlijk de originele versie, maar de kans is groot dat jij deze drie bijzondere varianten nog nooit hebt geprobeerd. Verras jezelf en je familie met een heerlijke snack en deze overheerlijke soorten hummus om in te dippen. 

1. Zoete aardappel hummus

– 1 zoete aardappel 
– 4 el extra vergine olijfolie 
– zout 
– zwarte peper 
– 15 kikkererwten 
– 2 tenen knoflook 
– 1 tl citroensap
– citroenschil
– 3 el tahini of pindakaas
– takje peterselie
– snufje cayennepeper

Het recept:

❀ Snijd de zoete aardappel in blokjes van ongeveer 1 cm.
❀ Mix de zoete aardappel met één eetlepel olijfolie en zout.
❀ Bekleed de bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 220°C.
❀ Rooster de aardappel blokjes voor twintig minuten tot de ze bruin beginnen te worden.
❀ Haal dit uit de oven en laat tien minuten afkoelen.
❀ Doe de afgekoelde zoete aardappelen, kikkererwten, drie eetlepels olijfolie, de knoflookteentjes, de citroenschil en het sap, tahini, zout en peper en cayennepeper in een kom en meng dit tot een mengsel voor ongeveer twee minuten.
❀ Voeg, tijdens het mixen, kikkererwtenvloeistof geleidelijk toe.
❀ Serveer met een peterselie bovenop.

2. Tzatziki hummus

Ingrediënten:

– 1 beker gedroogde kikkererwten
– een halve ui 
– 1 tl zout 
– 2 knoflook tenen
– 1 el tahini of pindakaas
– 2 el volle yoghurt
–  een halve citroen 
– 1 tl citroensap
– 2 el verse dille
– een halve komkommer 
– 1 el extra vergine olijfolie
– zout
– peper

Het recept:

❀ Kook de kikkererwten in een steelpannetje.
❀ Voeg 900 ml water, de ui en een snuf zout toe.
❀ Dek dit af en kook dit drie uur lang op hoog vuur.
❀ Giet af en bewaar een kopje van het kookvocht en gooi de ui weg.
❀ Laat ondertussen de komkommers uitlekken.
❀ Leg de komkommers in een zeef en meng hier een snuf zout doorheen.
❀ Zet de zeef in een andere kom om het vocht op te vangen en zet dit in de koelkast en laat het twee uur uitlekken.
❀ Leg vervolgens de komkommer op een keukenhanddoek en knijp zoveel mogelijk vloeistof eruit.
❀ Leg de gekookte kikkererwten op een keukenhanddoek en droog ze af met keukenpapier.
❀ Probeer de buitenkant voorzichtig te verwijderen.
❀ Doe dan de kikkererwten in een kom, voeg de knoflook en een eetlepel kikkererwten kookvocht toe.
❀ Mix dit ongeveer twee minuten.
❀ Voeg daarna de overige ingrediënten toe behalve olijfolie en komkommers.
❀ Mix dit voor ongeveer een minuut en voeg dan langzaam de olijfolie toe.
❀ Voeg vervolgens ook het overige kikkererwtenvloeistof toe.
❀ Roer de komkommer erdoor.
❀ Serveer met naanbrood of nacho’s.

Pistache hummus (makkelijk)

Ingrediënten:

– 5 el hummus 
– 2 el Griekse yoghurt 
– handje granaatappel
– 2 el gepelde pistachenoten
– 2 el extra vierge olijfolie 
– 1 tl sumak
– 2 el peterselie 

Het recept:

❀ Meng warm water met de hummus en mix dit door elkaar totdat het een romig geheel is. 
❀ Schep de hummus in een kom een en strijk het glad met de achterkant van een lepel.
❀ Strooi de granaatappel over de hummus heen.
❀ Hak de pistachenoten fijn en sprenkel dit ook over de hummus.
❀ Doe hier wat extra vierge olijfolie, sumak en gehakte peterselie overheen.
❀ Serveer met naanbrood.

Nog op zoek naar andere vegetarische recepten? Doe dan hier wat inspiratie op.

Bron: sprinklesandsprouts.com, nospoonnecessary.com, bowlofdelicious.com | Beeld: iStock