Lifestyle

Deze uitspraken ken je alleen als je uit Den Haag komt

Ben jij een echte Hagenees en is, ‘Oh oh Den Haag, een mooie stad achter de duinen’, jouw levenslied. Dan zal jij ongetwijfeld al deze uitspraken herkennen. Ben jij geen Hagenees, dan heb jij vast een paar van deze uitspraken voorbij horen komen in het programma Oh Oh Cherso. Wij hebben een lijstje met de leukste Haagse woorden en uitspraken. 

1. ‘Broodjûh è mè ù’
Ondanks dat het er nogal ingewikkeld uitziet is dit gewoon een lekker broodje ei met ui.

2. ‘Megoâhl’
In Brabant zeggen ze Koekwaus, maar in Den Haag zeggen ze ‘Megoâhl’. Als dit tegen je wordt gezegd zal je dus even moeten nadenken of je een beetje gek doet… De meeste mensen zeggen gewoon idioot. 

3. ‘Piswater’
Nou als je dit ziet, word je waarschijnlijk niet heel blij. Dat snappen wij, maar dat is nergens voor nodig! Het betekent namelijk Heineken, dat vinden de Hagenezen blijkbaar niet echt lekker…

4. ‘Bakkie pleur’
Tegenwoordig wordt dit op veel meer plekken gebruikt, maar het is best wel Haags. Een bakkie pleur is namelijk gewoon een kopje koffie.

5. ‘Broodjûh schaamlip’
‘Uhm oke, een broodjûh schaamlip dus…’ Als je dit hoort zal je ongetwijfeld denken doe mij maar een ander broodje. Geen zorgen, dit broodje heeft gelukkig een andere betekenis 😉 Een broodjûh schaamlip betekent namelijk gewoon een broodje rosbief.

6. ‘Je moedah!’
Als iemand je vraagt om een rotklus te doen, zeggen we vaak ‘ja, daag’ of ‘zoek het uit’. In Den Haag zeggen ze dan gewoon ‘je moedah’.

7. ‘Groen pikkie’
Geen augurk, maar een groen pikkie. Toch klinkt een augurk wel iets beter, wat vinden jullie daarvan?

8. ‘Kâhwe kak’
Je hebt de boeren, stadsmensen en de kakkers. Hagenezen noemen kakkers dan ook Kâhwe kak…

9. ‘Vonketrekkâh’
We zijn tegenwoordig allemaal van slag als onze telefoon leeg is. Een mobiel moet toch elke dag weer even in de lader, maar zonder stroom is dat best lastig. Daarom zijn wij super blij dat er elektriciens bestaan. In Den Haag zijn ze erg blij met een Vonketrekkâh, dat is precies hetzelfde…;) 

10. ‘Opuh ruggetjuh’
Het klinkt iets minder lekker dan dat het werkelijk is. Een opuh ruggetjuh is namelijk een lekkere frikandel speciaal.

Lees ook: Quiz: Welke frituursnack ben jij?

Bron: beautify.nl, harpersbazaar.nl | Beeld: iStock