Beauty

Sproeten & moedervlekken

Bijna iedereen heeft er wel een paar: sproeten en/of moedervlekken. Maar wat zíjn het nou eigenlijk voor dingen, en kun je ze minder laten opvallen...? Ik vertel je er alles over.

Sproeten

Sproetjes heten met een deftig woord 'efeliden'. Ze komen vooral bij jonge mensen voor en bij mensen met een lichte huid. Ook zie je sproetjes vaker in de zomer dan in de winter. Sproetjes zijn eigenlijk pigmentophopingen in de huid, maar dit is absoluut niet schadelijk of slecht. Mensen met sproetjes zullen merken dat ze er in de zon meer krijgen, en dat ze vaak ook minder goed tegen zon en uv-straling kunnen.

Tegen sproetjes is eigenlijk niets te doen. Bleken is uit den boze en verbergen is ook eigenlijk niet echt een optie (wie wil er nou een dikke laag plamuur op z'n gezicht?). Lekker laten zitten dus, je krijgt er juist een spontane en vrolijke uitstraling door!

Moedervlekken

Een moedervlek heet officieel een neavus. Het is net zoiets als een sproetje: een pigmentophoping, maar dan een stuk gegronder in de huid. Sommige moedervlekjes zijn aangeboren, sommige verschijnen (vaak op jonge leeftijd).

Moedervlekken kun je niet echt verbergen, maar wel weg laten halen. Dit wordt alleen gedaan in speciale gevallen; bijvoorbeeld als je er ontzettend last van hebt of als de vlek op een opvallende plek zit, bv. in je gezicht. Verwijderen wordt in het ziekenhuis gedaan en je houdt er wel een littekentje aan over. Als je niet weet wat je moet doen met je moedervlek, ga dan naar je huisarts. Als je moedervlek begint te jeuken, bloeden, of opeens groter wordt, ga dan ook gauw naar je arts. Moedervlekken kunnen namelijk kwaadaardig zijn!

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved