Tampons

Beauty door Redactie

Niet ieder meisje is bekend met tampons bij de menstruatie. Terwijl tampons juist super fijn zijn ! Ze geven je een schoon gevoel, hoeven niet elk uur verwisseld te worden, je kunt er mee zwemmen, ze dragen bij een string.. Oftewel, voor veel meiden veel voordeliger dan het gebruik van maandverband. Ik geef je tips hoe in te brengen en geeft je fijnste tampons die verkrijgbaar zijn !

Kies de gemakkelijkste houding
Veel vrouwen brengen de tampon het gemakkelijkst in terwijl ze op het toilet zitten met hun benen gespreid, terwijl anderen het prettiger vinden als ze staan. Sta je liever, plaats dan één been hoger en zet bijvoorbeeld je voet op de rand van het bad of het toilet.

Gebruik je voor het eerst een tampon, dan ben je misschien wat gespannen. Dat is heel normaal. Het probleem is dat, wanneer je gespannen bent, je je spieren lichtjes aanspant. Haal een paar keer diep adem. Ben je eenmaal ontspannen, dan glijdt de tampon probleemloos naar binnen.

Hoe breng ik een tampon in:

  1. Was je handen. Verwijder het bedrukte trekbandje in het midden en verwijder het onderste deel van de wikkel (dit is het deel met het trekkoordje).

  2. Maak nu het trekkoordje los dat aan de onderkant van de tampon ligt opgerold. Trek er even kort en krachtig aan, van je weg en van links naar rechts. Zo verbreed je de basis van de tampon en maak je plaats voor je vinger.

  3. Plaats de top van je wijsvinger in de kleine holte aan de onderkant van de tampon. Verwijder het bovenste deel van de wikkel.

  4. Spreid met je vrije hand de huid rondom de opening van je vagina. De opening van de vagina bevindt zich tussen de urine-opening en de anus.

  5. Duw de tampon met je wijsvinger in een hoek in de richting van je onderrug, zo diep mogelijk in de vagina. Voel je wat weerstand, verander dan een beetje van richting. De tampon is juist geplaatst als je hem niet meer voelt. Met een beetje ervaring kun je een tampon in een paar seconden inbrengen.

  6. Als de tampon goed zit, dan voel je hem niet. Voel je de tampon nog wanneer je zit of loopt, dan moet je hem een beetje verder inbrengen. Laat het koordje buiten je lichaam hangen. Was je handen na het inbrengen.

Als je de tampon goed hebt ingebracht, dan mag je hem absoluut niet voelen. Voelt het niet prettig, dan heb je de tampon niet diep genoeg ingebracht. Is dat het geval, duw de tampon dan een beetje verder naar binnen.

Gaat het inbrengen van een tampon echt heel erg moeilijk, raadpleeg dan je huisarts. Heel zelden komen anatomische afwijkingen voor die het inbrengen van een tampon heel moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Gelukkig kunnen deze zeldzame afwijkingen bijna altijd gemakkelijk worden gecorrigeerd. Zodra je de tampon juist hebt ingebracht, kan hij niet uit je vagina glijden, omdat spieren hem op zijn plaats houden. De tampon kan ook niet naar boven glijden en in je lichaam verdwijnen. De doorgang van je vagina naar je baarmoeder via de baarmoederhals is veel te klein om een tampon door te laten.

Hoe verwijder ik een tampon?
Ontspan je spieren en trek voorzichtig maar ferm aan het koordje, onder dezelfde hoek als je hem hebt ingebracht. Dit gaat het gemakkelijkst, als de tampon volledig verzadigd is.

(Bron: OB Tampons).


OB Mini, voor de lichte menstruatie

OB Applicator Normal, voor de normale menstruatie (met inbrenghuls !)

OB Normal of Super, voor de zwaardere menstruatie