Beauty

Rode Bultjes

Veel meiden hebben last van rode bultjes op de bovenarmen of bovenbenen. Helemaal niet fijn, en zeker niet als je gaat zwemmen of een kort truitje aan hebt. Maar wat is het? Officieel heet het Keratosis Pilaris. En een heleboel mensen hebben er last van, maar velen weten niet precies wat het is. Ik vertel je er alles over!

Wat is Keratosis Pilaris?
Keratosis Pilaris is een soort stoornis van je huid, en begint als de hoorncellen bij je haarzakjes gaan rijpen. Het komt heel erg vaak voor, dus je bent zeker niet de enige! De 'afwijking' komt meestal voor op je bovenbenen en bovenarmen. Ook zie je het soms op billen of wangen. Het is niet schadelijk of slecht, maar wel heel irritant. Vaak ziet het eruit als kleine rode bultjes, en de haartjes die erbij zitten groeien vaak niet zo goed. Het geheel voelt droog of ruw aan. Ook kunnen er hele kleine infecties ontstaan door de bultjes, waardoor er puistjes komen. Keratosis Pilaris komt meer in de winter voor, en in de zomer lijkt het te verminderen (door de zon).

Wat kun je er aan doen?
Eigenlijk niet veel. Het beste is om de plek waar het voorkomt vaak in te smeren met een speciale crème. Deze crème moet een keratolyticum (hoorn-oplosser) bevatten zoals ureum en salicylzuur. Je huisarts kan je deze voorschrijven, je kunt 'm dan bij de apotheek halen. Schroom niet om naar je huisarts te gaan, die kan je hier heel goed mee helpen!

Wat helpt ook?
-
Draag geen stoffen die je huid kunnen irriteren, zoals wol of super synthetische stofjes.
- Ook geparfumeerde bodycrème of douchegel gebruiken is geen slim idee, kies voor een ph-neutraal product.
- Stoom eens een paar keer per week. Dit kan echt helpen!
- Kalmerings- en relax maskertjes (bv. die van de Etos) schijnen ook te werken
- Een bezoekje aan de zonnebank wordt soms aangeraden. Voor sommige mensen helpt dit heel goed! Doe het alleen niet te vaak, want het kan schadelijk zijn voor je huid.
- Scrubben kan ook helpen! Doe het wel voorzichtig en met mate.

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved