Koortslip

Beauty door Redactie

Je voelt je waarschijnlijk niet helemaal optimaal. Dan voel je ineens een kloppend, pijnlijk en branderig plekje op of rondom je lip. Ahh nee toch! Een koortslip! Je bent nog maar net bekomen van de schrik, als er al blaasjes op je lip vormen. Na ongeveer 2 dagen barsten de blaasjes open en vormen ze korstjes. Het duurt dan nog ongeveer 7 tot 10 dagen voordat je koortslip genezen is.

Last van koortslippen? Zonder dat je het merkt ben je dan besmet met het herpes simplez-virus. Ongevaarlijk, maar enorm irritant. Heb je een slechte weerstand, ben je ziek, ongesteld, zwanger, verbrand van de zon of zit je in de stress? Dan moet je oppassen, het virus kan actief worden! Dus om er zo snel mogelijk vanaf te zijn.. De DO’s en DON’TS!

DO’s:

Regel nummer 1:
Een koortslip kun je alleen bestrijden in de kloppende, pijnlijke en branderige fase met als resultaat dat er geen blaasjes en korstjes ontstaan. Voel je hem opkomen, grijp dan GELIJK in! Tijd voor fase 1:

- Neem een koffielepeltje, doop het in hete koffie en druk hem tegen je lip.
- Hou een ijsklontje op de plek.
- Spiritus op de plek deppen.
- Teeboomolie (bv. van Aldi of Lidl) Bij beginnende koortslip twee dagen de olie puur gebruiken en daarna opgelost in olijfolie (10%)
- Een bachbloesemtherapie (in de natuurwinkel te verkrijgen)
- Het dragen van het mineraal (steen) lapus lazulus (blauw steentje) kan je bevrijden van deze vervelende blaasjes. Of je het moet geloven, is aan jezelf.
- Het binnenste (slijmerige sap) van een Aloë vera plant erop smeren (bv. van Ikea)
- Een teentje knoflook opensnijden en op het plekje leggen. (hou de kauwgom bij de hand!)
- Er zijn zalfjes te koop om de koortslip in de kiem te smoren, Zovirax is daar een voorbeeld van.
- Handen wassen na het aanraken!

Regel nummer 2:
Zie je de blaasjes op je lip zitten? Het is niet echt een smakelijk gezicht, maar wat je ook doet: NIET peuteren!! Het is tijd voor fase 2:

- Met een gesteriliseerde naald kun je de blaasjes open prikken. Het vocht afdeppen met een tissue en niet vergeten de naald te reinigen! (Met alcohol)
- Handen wassen na het aanraken!

Regel nummer 3:
De korstjes zijn erg vervelend. Je lippen trekken heel erg en vaak scheuren de korstjes open. Zit NIET aan je korstjes, je kunt jezelf ermee besmetten en dan begint de ellende weer van voren af aan! Tijd voor de laatste fase, fase 3:

- Hou je lippen vettig met bv. lippenbalsem, zo scheuren je korstjes minder snel open. (let wel op het besmettingsgevaar!)
- Gebruik bodylotion tegen het branderige gevoel, je lippen worden zo ook gelijk vettig!
- Scheuren je korstjes toch open? Zorg dan altijd dat je een tissue bij de hand hebt om het vocht weg te deppen en was daarna je handen.
- Handen wassen na het aanraken!

DON’TS:

Een koortslip is gedurende alle fases besmettelijk! Pas als je lip weer helemaal de oude is, kun je weer lipgloss smeren.

- Ga niet uitgebreid in de zon liggen, zo wordt het virus gestimuleerd!
- Knuffel geen baby’s als je een koortslip hebt. Voor baby’s is het virus erg gevaarlijk en kan het in het ergste geval zelfs de dood tot gevolg hebben!
- Geef je vriendje, voor zijn eigen bestwil, geen kus of zoen. Zo besmet je hem alleen maar! Hetzelfde geldt natuurlijk voor je moeder, vader, zusje, oma enz.
- Veeg je mond na het wassen van je gezicht niet af aan een handdoek die de rest van het gezin ook gebruikt!
- Pas goed op als je je koortslip hebt aangeraakt. Het virus kan ook op andere plekken de kop opsteken, zoals bij je ogen (kan onherstelbare schade aanrichten op het hoornvlies!) of op geslachtsdelen (nasty) Handen wassen dus!
- Let goed op vriendinnen die zomaar je besmette lipgloss of lipbalsem lenen! Dit wil je ze niet aandoen! Het beste is om de lipbalsem met je vingertop aan te brengen. Heb je niet genoeg gepakt in één keer, gebruik dan een andere vinger!
- Gebruik geen camouflage! Het spul gaat tussen en op je korstjes zitten en het ziet er absoluut niet uit.
- Ben je vervloekt met een koortslip in je mondhoek, dan zit er niets anders op dan wat minder uitbundig te lachen dan eerst. Zo geef je het korstje de kans om te genezen.

Of je het nou leuk vindt of niet, moeders vaste raad is een paardenmiddel! Gezonde en gevarieerde voeding, genoeg slaap en beweging zorgen voor een optimale weerstand! Werkt niet alleen goed tegen een koortslip, maar is altijd gezond

Niet alle middeltjes werken bij iedereen. Probeer zelf uit wat je het makkelijkste en fijnste vindt!