Beauty

Fabels en feiten over acné

Acné: 3 op de 4 jongeren hebben er in enige mate last van. De een heeft af en toe een puistje, de ander zit er helemaal onder. Maar wat zijn nu de do’s en de don’ts?  Er bestaan heel veel fabeltjes over puistjes. Hieronder staan ze voor je op een rijtje zodat je vanaf nu weet wat je wel en niet moet doen.

Fabel 1: “Nee, geen patat en chocola voor mij! Daar wordt m’n acné alleen maar erger van.”
Éen van de grootste fabels die er bestaan over puistjes. Je kan nog zoveel patat en chocola eten, maar je krijgt er geen extra puistjes door. Gewoon onzin dus. Wel bewezen onzin, want er is een test gedaan waarin mensen met hevige acné een heel vet dieet kregen met veel patat en chocola, maar ze kregen geen puistje extra. Dus, laat je niet tegenhouden door je acné!

Fabel 2: “Ik kan m’n puistjes maar beter meteen uitknijpen, dan ben ik er vanaf!”
Zéker niet doen, al kriebelen je handen nóg zo om het te doen. Ten eerste kan je er een litteken aan overhouden én het is ontzettend onhygiënisch (je kan er zelfs ontstekingen van krijgen!). Mee-eters kan je wel verwijderen met een comedonen-lepeltje.

Fabel 3: “Ik kan maar beter niet te dicht bij mijn vriendin komen met acné, straks krijg ik het ook!”
Ook onzin. Acné is geen infectieziekte en dus níet besmettelijk.

Fabel 4: “Als je puistjes hebt, reinig je je gezicht gewoon niet goed.”
Je bent echt niet onhygiënisch of vies als je puistjes hebt: het heeft niks te maken met dat je jezelf niet goed wast. Sommige mensen kunnen hun gezicht een week niet wassen zonder een enkel puistje te krijgen. Wel is het heel belangrijk om je gezicht goed te reinigen als je puistjes hebt, maar té is ook weer niet goed. 

Fabel 5: “Er is niks te doen aan mijn puistjes, dus ik laat ze maar gewoon zitten.”
Niks doen is natuurlijk ook weer geen goed plan. Tegenwoordig zijn er heel veel crèmes en kuurtjes tegen puistjes. Je kan bij de apotheek bijvoorbeeld Benzac® Gel kopen, een gel tegen puistjes die heel goed schijnt te werken. Als je écht alles hebt geprobeerd kan je altijd nog even bij je huisarts langsgaan. De schoonheidsspecialiste kan je ook verder helpen: er bestaan veel behandelingen tegen acné, de schoonheidsspecialiste weet precies welke geschikt is voor jou.

Fabel 6: “Ik vind mijn puistjes vreselijk. Ik camoufleer ze met veel foundation en poeder zodat niemand ze ziet.”
Camoufleren is niet erg, maar áls je het doet, doe het dan met een hele dunne vloeibare foundation. Veel poeder en andere make-up is héél slecht voor je huid en zeker als je puistjes hebt. Het verstopt de poriën waardoor je nog meer puistjes krijgt, en dat is nou net niet wat je wilt!

Do’s bij acné:

- Je gezicht schoonhouden! Éen of twee keer per dag reinigen met lauw water en een reinigingsmik, of een speciale reinigingszeep of milk voor de acné-huid.

- Veel drinken! Je puistjes gaan er niet door weg, maar veel drinken zuivert je huid en lichaam.

- Gebruik een keer in de week een scrub. Let wel op: er moet op de verpakking staan dat het een niet-comedogene scrub is. Clearasil heeft een aantal scrubs speciaal tegen puistjes.

- Langsgaan bij je arts of schoonheidsspecialist als je acné heel ernstig is of als je er mee zit en er graag vanaf wil.

door onze reporter Cynthia

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved