Lifestyle

Zo zeg jij ‘nee’ zonder schuldgevoel

‘Nee’ zeggen kan knap lastig zijn. Je wil degene die jou om een gunst vraagt niet kwetsen en daarom zeg je vaak ‘ja’ op dingen waar je helemaal geen zin in hebt. En zeg je een keertje ‘nee’, dan voel je je daarna heel schuldig. Niet meer doen! Bedenk: een ‘nee’ tegen anderen, is een ‘ja’ tegen jezelf. Dat lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar met deze tips van Girlscene komt dat helemaal goed. Klaar met altijd maar ‘ja’ zeggen? Lees dan snel door.

Je mag altijd ‘nee’ zeggen

De allereerste tip en misschien ook wel de belangrijkste: ‘nee’ zeggen mag altijd, ongeacht jouw excuus. Heb je andere plannen, ben je moe of heb je er gewoon even geen zin in: ‘nee’ zeggen is jouw recht. Denk hier altijd aan als jou iets wordt gevraagd wat je helemaal niet ziet zitten. You got this.

Je zegt ‘nee’ tegen de vraag, niet tegen de persoon

Houd dit goed in je hoofd: je zegt ‘nee’ tegen de vraag, niet tegen de persoon die de vraag stelt. Ook al voelt het soms alsof je iemand in de steek laat door jouw antwoord, hoef je daar echt niet bang voor te zijn. Je geeft enkel antwoord op de vraag en die persoon weet: ‘nee’ is ook een optie. Voel je dus niet schuldig na het geven van je antwoord.

via GIPHY

Bij een ongemeende ‘ja’ doe je beiden tekort

Zeg jij ‘ja’ terwijl je er eigenlijk helemaal geen zin in hebt? Dan doe je niet alleen jezelf, maar ook de ander tekort. Je zult dan maar half-half en ongemotiveerd te werk gaan, iets wat geen positieve uitwerking heeft op het resultaat. Gewoon ‘nee’ zeggen dus. Hier lees je waarom je het écht moet doen.

Een verklaring is echt niet nodig

Zoals al eerder gezegd ‘nee’ zeggen mag al-tijd. En maak je niet te druk: een excuus is echt niet nodig. Of je nou niet zo lekker in je vel zit of liever onder je warme dekentje film blijft kijken en daarom niet kan afspreken: helemaal jouw ding. “Nee, sorry, dat komt mij niet uit” is al voldoende. Grote kans dat er niet eens naar een verklaring wordt gevraagd!

Neem een korte denkpauze

Té vlug antwoorden op iemand die jou om een gunst vraagt, loopt vaak slecht af. Geef jezelf daarom een denkpauze om alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Dit doe je heel simpel: zeg tegen de persoon dat je er later op terugkomt. Zo is het ook duidelijk voor de ander. En onthoud: je zegt ‘nee’ tegen de vraag, niet tegen de persoon. 

via GIPHY

‘Nee’ zeggen kan altijd nog

Heb je toch te snel geantwoord en heb je hier achteraf spijt van? ‘Nee’ zeggen kan altijd: je hebt immers het recht om van mening te veranderen. Probeer dit wel zo snel mogelijk te doen, dat is wel zo fijn voor de ander. Stel het dus niet uit omdat je bang bent voor teleurstelling bij de ander, als je het op tijd zegt heeft hij/zij nog tijd om iets anders te regelen.

Wees duidelijk

Ben je zeker van je zaak en wil je ‘nee’ zeggen? Doe dit dan zo duidelijk mogelijk. Zeg niet alleen ‘nee’ met je mond, maar straal het ook uit met je lichaamstaal. Zo weet de persoon dat je het echt meent en zal hij/zij je niet proberen toch over te halen. Ga rechtop staan of zitten, kijk degene in de ogen aan en spreek duidelijk. Dit komt goed. Wist je dat je aan lichaamstaal ook kan zien of iemand je leuk vindt? Dat lees je hier.

via GIPHY

Bron: sn.nl, justbeyou.nl, cosmopolitan.com | Beeld: iStock