Lifestyle

Dit zijn de etiquetteregels voor het versturen van een Tikkie

We kennen allemaal wel van die types die voor elke scheet een Tikkie sturen. Kopje koffie voor onderweg? Tikkie. Een handje uit jouw chipszak, tikkie. Een biertje op de vrijdagmiddagborrel, Tikkie! Yes, het leven is hartstikke duur en daarom willen we soms allemaal wel geld besparen, we get that. Maar om nu voor elk wissewasje een bijbehorend betaalverzoek te sturen? Dat loopt misschien een tikkeltje uit de hand. 

Haalden we vroeger in het café nog om de beurt een rondje, sturen we tegenwoordig massaal een betaalverzoek. Hartstikke handig, want zo kun je makkelijk terugkrijgen wat je voor iemand voor hebt geschoten, zonder ingewikkelde berekening van wie er wat van je krijgt. Maar je kunt er ook in doorslaan, wanneer je bijvoorbeeld voor elk kleinigheidje een betaalverzoek stuurt. Wij zetten de do’s and dont’s voor je op een rijtje, oftewel: dit zijn de etiquetteregels voor het versturen van een Tikkie. 

1. Betaalverzoekjes onder de euro zijn ėcht not done. 
Nee, het is niet geoorloofd om voor die luttele paar centen een Tikkie te versturen. Ook niet als je echt heel krap bij kas zit. Tikkies onder de euro zijn simpelweg onnodig en gewoon niet netjes. 

2. Wanneer je iemand iets geeft dat je over hebt, stuur je daar achteraf geen Tikkie voor. 
Beter is om de volgende keer ‘nee’  te zeggen wanneer je huisgenoot vraagt of hij jouw restjes van je avondeten soldaat mag maken. Of wanneer je tijdens een stapavondje jouw bestie een drankje in de handen drukt. Een betaalverzoekje daarvoor sturen is niet zo chique. 

3. Wacht minimaal een dag nadat je je Tikkie verstuurt. 
Het is niet zo netjes wanneer die vriendin al een betaalverzoek van je ontvangt, direct nadat je dat ene broodje voor haar hebt meegenomen. Of wanneer jij en je moeder uit lunchen zijn gegaan en ze tijdens het terug naar huis lopen al een melding op haar telefoon heeft staan. Natuurlijk wil je je geld graag snel terug hebben, maar wil je niet als een complete geldwolf overkomen, let dan een beetje op je timing

4. Stuur niet te snel een betalingsherinnering. 
Het is super vervelend wanneer iemand niet reageert op jouw Tikkie. En wanneer dat tė lang duurt allemaal, dan mag je diegene er heus wel aan herinneren dat hij of zij jou nog geld is verschuldigd. Maar, wil je niet als de ultieme Dagobert Duck overkomen, dan is het wel zo fijn als je minimaal 2 dagen wacht. Na die tijd is het wel geoorloofd om diegene aan zijn mouw te schudden over het verschuldigde bedrag.

5. Stuur alleen een Tikkie wanneer je dat hebt afgesproken.
Niemand zit te wachten op onverwachte betaalverzoekjes in zijn of haar telefoon, right?  Stuur dus alleen een Tikkie wanneer je het hier ook samen over hebt gehad. Wanneer jij een kopje koffie voor iemand meeneemt bij het tankstation, dan gaat die ander er waarschijnlijk vanuit dat dit voor jouw eigen rekening is. En hey, af en toe trakteren kan ook geen kwaad, toch? Krijg je er waarschijnlijk nog snel weer wat voor terug ook, suprise! 

Beeld: iStock | Bron: NRC

Must reads 👀