Lifestyle

Condoom gescheurd? Zo moet je handelen

Wie seks heeft, weet dat er een kans bestaat om zwanger te worden. Tegenwoordig zijn er allerlei anticonceptiemiddelen die er een zwangerschap kunnen voorkomen, maar deze middelen zijn niet 100% betrouwbaar. Veel meiden gebruiken bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Daarnaast is een condoom ook een veelvoorkomend anticonceptiemiddel. Helaas kan het voorkomen dat een condoom scheurt. Had jij seks en is het condoom gescheurd? Dan is dit hoe je moet handelen.

Wanneer je met je vaste partner naast een condoom ook nog een ander anticonceptiemiddel gebruikt en het condoom gescheurd is hoef je je vaak geen zorgen te maken. Het is een ander verhaal wanneer je seks hebt met iemand die je niet goed kent of waarvan je niet weet of hij of zij soa’s heeft. Hier werken andere anticonceptiemiddelen namelijk niet tegen. Is het condoom gescheurd? Doe dan allereerst een soa-test.

Condoom gescheurd? Doe een soa-test
Als je condoom gescheurd is kun je een soa op hebben gelopen tijdens de seks. Een condoom beschermt je namelijk tegen soa’s, maar wanneer het condoom gescheurd is ben je niet meer veilig. Een soa-test kun je afnemen bij de dokter of de GGD, maar je kunt de test tegenwoordig ook thuis afnemen. Je bestelt de soa-test online, doet de test en stuurt deze terug naar een lab. Vaak heb je binnen 48 uur al de resultaten terug en kom je er dus achter of je een soa hebt. In dit artikel lees je wat jij moet weten over de meest bekende soa’s.

Wat als je geen ander anticonceptiemiddel gebruikt en het condoom gescheurd is?
Heb je geen ander anticonceptiemiddel gebruikt en is het condoom gescheurd? Dan is het verstandig om een morning-afterpil te nemen. Je kunt de morning-afterpil zonder recept ophalen bij de apotheek. Als het condoom gescheurd is kun je een morning-afterpil nemen, die er tot maximaal 120 uur na de seks voor zorgt dat de kans op zwangerschap vermindert. Om er zeker van te zijn dat de pil gewerkt heeft is het wel aan te raden om later toch nog een zwangerschapstest af te nemen.

Condoom gescheurd? Dat kun je de volgende keer beter voorkomen
Natuurlijk kies je er – als het goed is – niet opzettelijk voor om het condoom te laten scheuren. Je kunt daarom extra maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt. 

  • Zorg ervoor dat je altijd extra condooms in huis hebt. Als je twijfelt of een condoom kapot is kun je dan voor de zekerheid een ander condoom gebruiken.
  • Zorg ervoor dat je geen scherpe nagels hebt of wees extra voorzichtig.
  • Kijk goed of het condoom niet over datum is. 
  • Kies voor glijmiddel op waterbasis.
  • Het klinkt gek, maar gebruik een condoom niet te lang. Verwissel het condoom het liefst na 15 minuten.

Bron: condoomfabriek.nl | Beeld: iStock