Lifestyle

Shocking: In Nederland weten we te weinig over hoe slecht alcohol nou eigenlijk voor je is

Wijntje hier, biertje daar en vervolgens proosten we met champagne op het nieuwe jaar. Drink jij ook weleens een glaasje alcohol? Dan zijn wij benieuwd of je weet welke gezondheidsrisico’s hieraan verbonden zijn. Bij een quiz van het ministerie van Volksgezondheid over alcohol werd al gauw duidelijk: Nederlanders zijn gezakt voor het alcoholexamen… Benieuwd hoe jij scoort? 

Feestdagen en alcohol 

Ben je boven de 18? Grote kans dat jij in de decembermaand een glaasje drinkt en daar denken we vaak niet eens bewust bij na. Een glaasje wijn bij het kerstdiner en een glaasje bubbels tijdens oud en nieuw. In Nederland is er zelfs een provincie waar het meest wordt gedronken door jongeren. We drinken met z’n allen dus redelijk wat alcohol, maar denken daarbij niet altijd na over hoe slecht dit kan zijn voor je gezondheid. Dat wordt bevestigd als we kijken naar de uitslag van het ‘Alcohol examen’ opgezet door het Ministerie van Volksgezondheid.

Drinken alcohol proosten

Alcohol verhoogt risico op borstkanker

Met de feestdagen in aantocht testte het Ministerie van Volksgezondheid in Nederland hoe bewust we ons zijn van de gezondheidsrisico’s van alcohol. Wat er uit de test kwam was even schrikken: ruim de helft van de ondervraagden van de test scoorde een onvoldoende. Maar 8,6% van de Nederlanders wist bijvoorbeeld dat het risico op kanker toeneemt door alcohol en meer dan 40% wist niet dat je van structureel drankgebruik Korsakov (ernstige vorm van hersenschade) kunt krijgen. Daarom zet de overheid zich in om kennis over de risico’s van alcoholgebruik onder de aandacht te brengen. Nederlanders zijn zich dus veel te weinig bewust van de schadelijke effecten van alcohol op de gezondheid. 

Denk jij dat je alles over alcohol weet? Klik hier om de test te doen.

Beeld: iStock | Bron: NOS.nl, AD.nl