Lifestyle

Dit moet je weten als je lenzen gaat dragen

Ga jij voor de eerste keer lenzen dragen? Dat kan best spannend zijn. Zorg daarom dat je goed geïnformeerd bent over lenzen en alles wat daarbij komt kijken zodat je niet voor verassingen komt te staan. Om je vast op weg te helpen heeft Girlscene alles wat je moet weten als je lenzen gaat dragen op een rijtje gezet.

Harde of zachte lenzen

Er zijn twee verschillende soorten lenzen: harde en zachte. Het merendeel van de lenzendragers draagt zachte lenzen. Deze zijn flexibeler dan harde lenzen en laten meer zuurstof door. Zachte lenzen voel je niet zitten, dit in tegenstelling tot harde lenzen. Deze blijf je altijd wel een beetje voelen. Een voordeel van harde lenzen: ze worden op maat gemaakt en passen dus perfect. Doe wat research en kom erachter wat het beste bij jou past.

Een betrouwbare opticien

Er zijn zoveel verschillende opticiens dat we begrijpen dat het lastig kan zijn om de beste te kiezen. Ga altijd opzoek naar een betrouwbare opticien die de lenzen van jouw keuze verkoopt. Handig: laat je metingen doen bij een opticien bij jou in de buurt en bestel je lenzen online. Dit pakt vaak veel goedkoper uit. Ga je voor daglenzen? Dan raadt Girlscene de goedkope daglenzen bij Sightful.nl aan. Erg betrouwbaar én goedkoop. Ook handig: voor 22.00 besteld, is morgen in huis.

Lenzen in- en uit doen

De eerste keer lenzen in doen kan een beetje eng lijken, daarom geeft Girlscene jou een stappenplan. Was je handen met zeep en draai de dop van je lenzenbakje eraf. Zet nu de lens op het topje van je linkerwijsvinger en controleer of je de goede kant boven hebt. Trek nu met je rechterwijsvinger je ooglid omhoog en met je linkermiddelvinger je onderste ooglid naar beneden. Beweeg nu rustig de wijsvinger waar je lens opzit naar je oog en breng de lens aan. Zorg er wel voor dat je tijdens dit proces jezelf aan blijft kijken in de spiegel. Als je te veel naar onder of naar boven kijkt, kan het zijn dat de lens niet blijft zitten. 

Make-up verwijderen

Voor eens en voor altijd duidelijkheid: doe altijd eerst je lenzen in en daarna pas je make-up op. Zo heb jij geen last van uitlopende mascara of strepen en vlekjes door tranende ogen. Hier vind je make-up tips voor meiden met lenzen. Voor het slapen gaan haal je eerst je lenzen uit je oog en daarna verwijder je jouw make-up pas. Simpel, toch?

Lenzen vervangen

Dit is enorm belangrijk. We hebben het hier over je lichaam en gezondheid en dan staat hygiëne vanzelfsprekend op één. Vandaar dat het ook zo belangrijk is je lenzen, lenzenbakjes en lenzenvloeistof op tijd te vervangen. Bij lenzen is dat simpel: daglenzen gooi je aan het eind van de dag weg, weeklenzen na een week en maandlenzen na een maand. Ben je vergeetachtig? Zet dan in je agenda wanneer jij aan nieuwe lenzen toe bent. Lenzenbakjes moet je minimaal elke drie maanden vervangen, zo houd je bacteriën ver bij je ogen vandaan. Tot slot de lenzenvloeistof, deze heeft een houdbaarheidsdatum. Easy.

Lenzen schoonmaken

Daglenzen gooi je natuurlijk elke dag weg, maar week- en maandlenzen gebruik je langere tijd. Daarom is het ook noodzaak dat je jouw lenzen iedere dag schoonmaakt met lenzenvloeistof. Was je handen goed met zeep, leg dan de lens op je handpalm en spuit hier wat vloeistof op. Masseer nu met de wijsvinger van je andere hand de lens en klaar is Kees. Onthoud: maak je lenzen NOOIT schoon met speeksel of kraanwater. Deze twee bevatten enorm veel bacteriën die je echt niet in je ogen wilt hebben. Vloeistof gebruiken dus!

Lenzen en douchen

Zoals hierboven al genoemd is, is kraanwater erg slecht voor lenzen. Ons kraanwater bevat namelijk bepaalde bacteriën en parasieten die je hoornvlies kunnen besmetten en zelfs tot een hoornvliesontsteking kunnen leiden. Foute boel dus. Zorg daarom dat jouw lenzen nooit in aanraking komen met kraanwater en doe ze uit tijdens het douchen en zwemmen.

Reserve lenzen

Als je lenzen draagt kan het altijd zo zijn dat je ineens wat wazig ziet. Dit kan komen omdat je lenzen erg droog zijn of omdat er vuil op zit. Vervelend. Het is daarom belangrijk om altijd een lenzenbakje en mini lenzenvloeistof bij je te hebben. Zo kan je jouw lenzen weer even een oppepper geven.

Bron: ze.nl, optometrie.nl | Beeld: iStock