Lifestyle

Dit kun jij doen om je veiliger te voelen terwijl je in je eentje in het donker fietst

Zo nu en dan moet jij in het donker op de fiets stappen. Het is niet fijn, maar soms moet je er gewoon aan geloven. Want ja, hoe kom je anders bij dat ene leuke feestje? Of hoe kom je thuis? Fietsen in het donker is nou eenmaal minder fijn dan wanneer het licht is en het kan zijn dat je je niet altijd veilig voelt. Herkenbaar voor veel vrouwen, dus let goed op: deze dingen kun jij doen om je veiliger te voelen terwijl je in het donker fietst.

1. Fiets niet in je eentje
De makkelijkste manier om je veiliger te voelen in het donker is door niet alleen te zijn. Wanneer jij iemand kent die toevallig op dezelfde route fietst, is het daarom een goed idee om samen te fietsen. Helaas is dit wel heel makkelijk gezegd, want het is nou eenmaal niet zo dat je altijd iemand vindt die toevallig dezelfde kant op moet. Maar goed: als de mogelijkheid daar is, fiets dan gewoon samen.

2. Bel met iemand tijdens het fietsen
Als je een telefoontje pleegt terwijl je aan het fietsen bent, dan voel je je waarschijnlijk al een stuk veiliger. Of het nou je moeder, vader, oma, vriendin of vriend is: er is iemand aan de andere kant van de lijn die weet dat jij in het donker alleen op de fiets zit. Denk er wel aan dat je niet met je telefoon in je hand fietst, want dan riskeer je een flinke boete. Doe daarom gewoon je oortjes in en klets de hele weg door. Voelt veiliger en maakt je fietsrit ook nog eens een stuk gezelliger.

3. Zet je locatievoorzieningen aan
Wanneer je op de fietst stapt, dan kun je ervoor kiezen om je locatievoorzieningen aan te zetten. Deel je locatie bijvoorbeeld met iemand die je goed kent, zodat diegene precies weet waar jij je bevindt. Zo weet diegene in ieder geval of jij veilig thuis bent gekomen en kan hij of zij aan de bel trekken op het moment dat dit niet het geval is. 

4. Zorg voor goede verlichting op je fiets
Cliché, maar waar: zorg voor goede verlichting op je fiets. In het donker fietsen is niet alleen enger omdat je niet weet wie of wat je onderweg tegenkomt, maar ook omdat veel bestuurders je een stuk slechter kunnen zien. Om ongelukken te voorkomen is het daarom heel belangrijk dat jij goed zichtbaar bent, dus zorg voor goede verlichting op je fiets!

5. Vertel mensen dat je onderweg bent
Misschien heb je weleens van iemand gehoord dat je ‘moet appen als je thuis bent’? Nou, dat is een heel goed idee. Als je weggaat bij een feestje, of als je bijvoorbeeld van huis naar je training vertrekt, zorg er dan voor dat afspreekt dat je iemand appt als je op je bestemming bent aangekomen. Zo weet diegene zeker dat er niets geks is gebeurd onderweg. Vergeet dan ook echt niet om een appje te sturen, want anders zorg je voor onnodige onrust!

6. Doe een zelfverdedigingscursus
Mocht het puntje bij paaltje komen, dan is het fijn dat je op jezelf kunt vertrouwen. Als jij je nou echt helemaal niet fijn voelt op de fiets in het donker, dan kun je een zelfverdedigingscursus volgen. We gaan er natuurlijk vanuit dat er niets geks gebeurt onderweg. Maar mocht dat wel zo zijn, dan weet jij hoe je jezelf kunt beschermen. Wedden dat jij je een stuk veiliger voelt als je weet hoe je moet handelen in onverwachtse situaties?

Beeld: iStock