Food

Zo stel je het perfecte 21 diner menu samen

Finally! Je bent 21 jaar geworden (of al geweest) en daarbij hoort tegenwoordig het geven van een 21 diner. Met al je vriendinnen om je heen draait deze avond helemaal om jou. Naast dat je een thema moet bedenken, staat het eten ook centraal op deze avond. Geen stress, wij geven je alle info die je nodig hebt voor het samenstellen van jouw 21 diner menu zodat je goed bent voorbereid. 

Wat is een 21 diner?
Wanneer je 21 jaar bent geworden is dit een goede reden voor het geven van een feestje, je bent nu immers helemaal volwassen. Het geven van een 21 diner is een traditie die vooral bij studentenverenigingen wordt gevierd, maar nu ook steeds vaker buiten studentenverenigingen wordt gedaan. Tijdens deze avond draait alles helemaal om jou. Je hebt je eigen thema bedacht, je ouders en vriendinnen geven speeches of doen een klein optreden en je stelt een menu samen. Eten is een belangrijk onderdeel van de avond, daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over het menu. Wil je dat jouw 21 diner onvergetelijk wordt? Bekijk dan deze ideeën

21 diner menu: de gangen 
Uiteraard beslis je helemaal zelf hoe je 21 diner menu eruit komt te zien. Online kun je veel inspiratie vinden voor recepten. Een goede tip is om gangen te serveren die makkelijk te maken zijn voor een grote groep personen. Denk na over het aantal gangen dat je wil en hoe je het wilt serveren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om vijf of zeven gangen te serveren. Een 7-gangendiner kan er als volgt uit zien:

♥ Aperitief
Dit is geen gerecht, maar een drankje voor het eten. Vaak begin je een 21 diner met een borrel. Je kunt bijvoorbeeld een glaasje bubbels serveren zoals prosecco. 

♥ Amuse 
De amuse is een klein hapje waarmee je het diner kunt beginnen. Je kunt het beste voor een licht gerecht gaan zodat iedereen nog genoeg ruimte overhoudt voor de gerechten die komen, bijvoorbeeld een Italiaanse bruschetta met verse basilicum en olijfolie. 

♥ Voorgerecht
Het voorgerecht is de eerste ‘grotere’ gang uit het menu. De meeste voorgerechten zijn hartig, zoals een garnalencocktail. 

View post on Instagram
 

♥ Tussengerecht
Een tussengerecht is een wat kleiner en lichter gerecht dat bedoelt is als culinair rustpunt. Het kan worden geserveerd om de smaakpapillen te neutraliseren na een gerecht, of juist om ze voor te bereiden op het komende gerecht. Kies bijvoorbeeld voor een lekkere soep. 

♥ Hoofdgerecht
Het belangrijkste gedeelte van het diner is aangebroken: het hoofdgerecht. Dit gerecht is vaak wat uitgebreider dan de andere gangen. Vaak wordt er bij dit gerecht vlees of vis geserveerd in combinatie met groenten. 

♥ Tussengerecht
Het tweede tussengerecht is aan de beurt. Waarschijnlijk is een groot deel van je gasten inmiddels al aardig gevuld, daardoor is het handig om dit gerecht wat kleiner te houden, zoals een frisse spoom. 

♥ Nagerecht
De laatste gang van je diner is alweer aangebroken, en je weet wat ze zeggen: there is always room for dessert. Verras je gasten dus met een dessert waar ze geen nee tegen kunnen zeggen, zoals een klassieke chocolademousse. 

View post on Instagram
 

21 diner menu: populaire gerechten
Bij het bepalen van de gerechten die je gaat serveren is het ook handig om te weten hoeveel voorbereidingstijd elk gerecht kost. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alle gangen zelf te bereiden of de hulp van een catering bedrijf in te schakelen. In ieder geval zijn er een aantal populaire gerechten bij elke gang die jou kunnen helpen om wat inspiratie op te doen. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje. 

Voorgerecht
– Carpaccio
– Gevulde courgettes
– Verse tomatensoep

Tussengerecht
– Vitello tonato 
– Zalmmousse
– Steak tartare 

Hoofdgerecht
– Hertenbiefstuk met aardappelpuree
– Varkenshaas met zoete aardappelfriet 
– Pasta met tomaten-vissaus

Nagerecht 
– Chocolademousse
– Cheesecake
– Tiramisu

21 diner menu: menukaart
Nadat je de gangen voor je 21 diner hebt bepaald, kun je de menukaart maken. Het is gebruikelijk om een menukaart vorm te geven en af te drukken. Tijdens het diner kun je deze op tafel leggen zodat de gasten weten wat er geserveerd wordt. Om een menukaart te ontwerpen kun je gebruik maken van verschillende websites. Doe hier alvast wat inspiratie op voor de uitnodiging. 

View post on Instagram
 

Beeld: Unsplash 

Must reads 👀