Beauty

Piercings

Heel veel meiden hebben oorbellen, maar je lichaam versieren kan ook op een andere manier: met een piercing! Niet zo definitief als een tatoeage, maar wel iets waar je goed over na moet denken. Wat moet je weten voordat je een piercing laat zetten? Lees mee!

Bijna ieder soort piercing kan geschoten of gepierced worden. De meeste meiden hebben waarschijnlijk nog wel meegemaakt dat de gaatjes in hun oren geschoten werden met een speciaal ‘pistool’, maar tegenwoordig zijn veel juweliers en piercingshops overgestapt naar het piercen en wordt het schieten van een piercing bijna niet meer gedaan. Als een piercing gepierced wordt, prikt de piercer een gaatje op de plek van de piercing, waar een buisje doorheen komt. In dit buisje komt dan de piercing. Wanneer je de keuze hebt tussen schieten of piercen, is het vaak beter om voor piercen te kiezen: dit gaat sneller, is (vaak) pijnlozer en veel hygiënischer. Bovendien, wanneer je bijvoorbeeld een neuspiercing laat schieten, kan het kraakbeen in je neus door de ‘klap’ splijten of ingedrukt worden. Hier kan je later nog littekens aan overhouden.

Een net gezette piercing moet te allen tijde goed verzorgd worden. Vooral in de eerste weken is het belangrijk om het wondje (want dat is het eigenlijk) goed schoon te houden en goed in de gaten te houden of het niet gaat ontsteken. Dit kost helemaal niet veel extra moeite of tijd: twee keer per dag even schoonmaken met wat Sterilon of ontsmettingsmiddel en na het douchen altijd goed afspoelen. Wanneer het echt gaat ontsteken en pijn gaat doen is het slim om even langs de huisarts te gaan, want als je hier niets aan doet, kan dit infecties en littekens achterlaten.

Oorbel

Oorbellen zijn hier de bekendste en meest gedragen piercings. Vaak worden deze al gezet bij meisjes als ze nog geen jaar oud zijn. Oorbellen worden gezet in de oorlellen. Je hoeft hier niet per sé voor naar een piercingshop: ook de meeste juweliers zijn bevoegd om oorbellen te zetten. Wanneer je oorbellen laat zetten, moeten de zweerknopjes die je er in laat zetten minimaal zes weken blijven zitten. Het is slim om ze iedere dag een paar keer schoon te maken met ontsmettingsmiddel. De prijzen van het oorbellen schieten kunnen variëren (afhankelijk van het soort oorbel dat je laat schieten) maar liggen meestal rond de vijftien à twintig euro.

Neuspiercing

De bekendste piercing voor in het gezicht is natuurlijk de neuspiercing. Wettelijk gezien mogen neuspiercings vanaf twaalf jaar geschoten worden, bij minderjarigen moet er iemand van boven de achttien mee. Vaak krijg je bij het schieten een knopje in, welke je later (na ongeveer tien tot twaalf weken) kan vervangen door een ringetje of ander knopje. Het zetten van de neuspiercing kost meestal tussen de 30 en 45 euro.

Navelpiercing

Naast oorbellen en neuspiercings zijn navelpiercings de piercings die het meest gedragen worden door jonge meiden. Vooral in de zomer, wanneer je in bikini over het strand loopt, is een navelpiercing helemaal leuk. In de piercingshop kost het zetten van een navelpiercing vaak rond de 40 à 50 euro. Meestal duurt het ongeveer vier tot zes maanden voor de piercing helemaal genezen is, maar dit is afhankelijk van de verzorging en kan bij iedereen anders zijn. Het is wel slim om, wanneer je een navelpiercing wil, deze in de winter te laten zetten: na het zetten mag je een paar weken niet zwemmen. In de zomer is dit dus niet erg handig!

Tongpiercing

De tongpiercing is de piercing die vaak als het meest pijnlijk gezien wordt. Dit komt omdat de piercing niet alleen door de huid wordt gezet, maar ook door spierweefsel. Na het zetten van de piercing zwelt de tong vaak op, bij sommigen zelfs zo erg dat eten moeilijk kan gaan. Koude dranken en ijs kan dan vaak helpen om de zwelling te verminderen. De piercing is meestal na zo’n twee maanden goed genezen. Het wordt vaak geadviseerd om tot die tijd niet te roken omdat het wondje hierdoor kan gaan irriteren. Ook is het slim om een speciaal soort mondwater te gebruiken om het wondje te ontsmetten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten piercings, maar de piercings die hier afgebeeld staan worden over het algemeen het meest gedragen.

Als laatste advies: ga nooit zelf een piercing zetten! Bij de piercingshop of juwelier werken ze met goede, steriele materialen en de piercer weet wat hij of zij doet. Wanneer je zelf een piercing gaat zetten, kan het vaak gaan ontsteken en dit kan gevaarlijke gevolgen hebben. Ga dus altijd naar een goede piercingshop of juwelier en laat je van tevoren goed informeren.

Ook wat betreft de verzorging: hou je goed aan alle richtlijnen, maar wanneer iets er niet goed uitziet, ga dan altijd even terug naar de piercingshop en luister goed naar de adviezen die je daar krijgt. Bij piercings geldt echt: beter voorkomen dan genezen.

Door Madelon

LOVE dit artikel
8 meiden hebben deze blog geloved