SPF in cosmetica

Beauty door Redactie

We worden elke dag aan de zon blootgesteld. Ook als de zon niet ‘schijnt’ (als de wolken ervoor zitten) lijdt je huid onder de effecten van de zon. En daarom is het erg goed om cosmetica te gebruiken waar SPF in zit.

SPF is een afkorting voor Sun Protection Factor en beschermt je huid tegen de zon. Als je in de zomer zonnebrandcrème gebruikt, zie je altijd een factor erop staan. Maar eigenlijk is het heel goed als je elke dag een cosmeticaproduct voor je gezicht gebruikt waarin SPF zit. Maar waarom eigenlijk?

- Van zon krijg je rimpels. Dat zal je niet meteen of binnen een jaar merken, maar wel over tien of twintig jaar! Als je je nu dagelijks beschermt tegen de zon, zal je over twintig jaar aanzienlijk minder rimpels hebben.
- Zoals iedereen wel weet, kan je van blootstelling aan de zon huidkanker krijgen. Beetje SPF op je gezicht en de kans dat je huidkanker krijgt wordt stukken kleiner.
- De zon veroorzaakt pigmentvlekken. Deze hoef je niet heel goed te zien, ze kunnen zo klein zijn als kleine sproetjes. Als jij dus opeens in of na de zomer ‘permanente’ vlekjes op je gezicht hebt, zijn dit geen leuke sproetjes, maar pigmentvlekken van de zon.
- UV-straling breekt elastinevezels in je huidcellen. Klinkt heel moeilijk, maar kort gezegd betekent het dat je huid zijn elasticiteit verliest. En hiervan krijg je dan weer rimpels…

Vooral in Amerika zijn cosmeticalovers absoluut tegen zonnebaden en gebruiken dagelijks een hoge factor zonnebrand (cosmetisch) op hun gezicht. Nu hoef je de Amerikaanse beautyfreaks niet achterna te gaan, maar het kan nooit kwaad om een product te gebruiken met SPF erin. Je zal het niet eens merken! Waarom zou je het niet gebruiken?

Producten:

Ook goedkopere merken als Kruidvat en Hema hebben dagcrèmes en moisturizers in hun collectie met zonnefactor erin. Dus je hoeft je portemonnee niet te plunderen! :-)

Clinique Redness Solutions make-upbasis met SPF 15, €23

Biotherm Tinted Moisturizer met SPF 20, $32,50 bij Strawberrynet.com

Ook handig: je dagcrème mengen met een zonnebrand speciaal voor je gezicht, Hema SPF 30, €6,95

Rituals Awareness dagcrème met UVA/UVB filters, €23,90

door onze redactrice Cynthia