Health

Ben jij een maler? 4 tips om te stoppen met piekeren

Je piekert vast wel eens over iets waarmee je zit of een probleem. Maar als dit je dagelijks overkomt en het een gewoonte begint te lijken, wordt het piekeren zelf ook een probleem. Het lijkt een beetje op het eten van een hamburger: het is ongezond voor je, maar toch lastig te weerstaan. Toch is het afleren van piekeren minder moeilijk dan je denkt. De volgende tips gaan jou helpen meer rust en leegte in je hoofd te creëren. 

1. Schrijf je gedachtes op

Wanneer je je gedachten opschrijft wordt het voor jezelf duidelijker wat je zorgen zijn. Je dwingt jezelf hiermee om je gedachtes meer op een rijtje te krijgen. Wist je dat mensen die een dagboek bijhouden gelukkiger schijnen te zijn? #justsaying

2. Maak een plan
Pak een vel papier en stel jezelf de vraag 'wat zit je dwars?' Schrijf vervolgens alle antwoorden op de vragen waarover je piekert. Daarna pak je voor elk probleem een nieuw vel papier. Bedenk per probleem welke stappen je zou kunnen zetten om het op te lossen of te verminderen. Door een plan te maken forceer je jezelf om niet in de negatieve gedachtes te blijven hangen. Good job!

stoppen piekeren

3. Zoek afleiding
Plan veel leuke dingen met vrienden of familie om je gedachten te verzetten. Ook beweging helpt, dus ga bijvoorbeeld weer eens naar de sportschool en maak je hoofd even leeg. Als je 's nachts piekert, probeer dan eens een boek te lezen of muziek te luisteren. 

4. Praat erover met anderen
Je hoeft er niet alleen voor te staan. Deel je gedachtes met anderen, en wie weet heeft diegene wel een heel goed advies. Het is in ieder geval sowieso even fijn om aan iemand je zorgen kwijt te kunnen. 

 

Bron: depsycholoog.nl, sochicken.nl, buzzfeed.com | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook