PMS

Beauty door Redactie

Buikpijn, rugpijn, hoofdpijn, gevoelige borsten, pukkels en prikkelbaarheid. Deze klachten zul je vast wel herkennen die vlak voor je menstruatie optreden. Deze symptomen worden ook wel PMS genoemd: het premenstrueel syndroom.

De symptomen zijn vervelend en kunnen je dagelijkse bezigheden nogal beïnvloeden. Gelukkig zijn er manieren om sommige symptomen te verminderen. Ik geef je een aantal tips, waardoor je the period veel makkelijker doorkomt.

- Eet gezond.

Juist tijdens je menstruatie ben je geneigd om naar zoetigheid te grijpen. En natuurlijk, we verdienen allemaal iets lekkers tijdens ‘de periode’, maar overdrijf niet. Al die suikers en koolhydraten zijn juist niet bevorderlijk tegen de menstruatiepijnen. Door genoeg vezelrijke producten en onverzadigde vetten te eten, zullen de klachten stukken minder worden. Vezelrijke producten zijn groenten, fruit, granen en noten. Onverzadigde vetten vind je in vis, eieren, noten en olijfolie.

- Krijg genoeg calcium binnen.

Uit onderzoek blijkt dat als je genoeg calcium binnenkrijgt, je 30% minder kans hebt op menstruatieklachten. Dus kom maar op met de calcium! Calcium zit uiteraard in zuivel, maar is ook te vinden in groene groenten en sesamzaad.

- Ga naar buiten.

Als je last hebt van menstruatiepijn, ga dan niet binnen zitten kniezen. Juist door de buitenlucht op te zoeken, zal de pijn worden verlicht. Maak bijvoorbeeld een wandelingetje in de lunchpauze op school.

- Sporten.

Vaak het laatste waar je zin in hebt als je ongesteld bent: sporten. Maar door te sporten maak je het stofje endorfine aan, wat bij menstruatiepijn juist wordt onderdrukt. En endorfine zorgt er voor dat je stemming verbetert. En dat is nu net wat je nodig hebt tijdens je menstruatieperiode.

- Doe rustig aan.

Wees extra lief voor jezelf en raak niet in de stress. Stress zal de symptomen alleen maar verergeren. Zorg voor voldoende slaap deze dagen en stel belangrijke beslissingen een paar dagen uit als dit mogelijk is.

Door Marijke