De hammam

Beauty door Redactie

Zoals je al eerder op girlscene hebt kunnen lezen zijn er een aantal beautymerken die met een hammam-lijn zijn gekomen, bijvoorbeeld Rituals. Maar wat is nu eigenlijk een hammam? Hoe ziet een echte hammam eruit en wat doe je er precies?

Ik ben zelf vorig jaar voor het eerst naar de hammam gegaan met een vriendin. Zij is Marokkaans en komt daar al vanaf haar zevende. De vrouwen gaan er gezamenlijk heen om zich van top tot teen te scrubben en natuurlijk om lekker te kletsen. Ik hoorde zelfs een keer een vrouw zeggen dat ze het zo heerlijk vond dat de kinderen al slapen tegen de tijd dat ze thuiskomt. Het is dus echt een ‘get away’ voor veel vrouwen. Eigenlijk net als vroeger in de Arabische wereld, toen de hammam voornamelijk als ontmoetingsplaats diende.

In Nederland vind je vele hammams, maar ik heb die in Den Haag en Rotterdam bezocht. Den Haag is iets groter, maar Rotterdam is weer net iets nieuwer en ziet er wat authentieker uit. De hammam is voor mannen en vrouwen op verschillende dagen geopend, want samen badderen gebeurt er niet.

Het meest fijne van de hammam is dat het goedkoop is. Terwijl spa’s soms wel 90 euro vragen voor een ‘hammam behandeling’ van een half uurtje, kost de ‘echte’ hammam ongeveer 11 euro en mag je er zo lang blijven als je zelf wilt!

Wat heb je nodig?

Pure olijfzeep
Ghassoul (modder)
Scrubhandschoentje
Bakje
Handdoek
Slippers (dat is hygiënischer en het kan door de zeep ook erg glad worden)
Bikini

Ik draag zelf alleen een bikinibroekje zonder topje, zoals de meeste vrouwen daar. Ten eerste zijn er alleen maar vrouwen, ten tweede is het veel te warm om van alles aan te hebben en ten derde scrubt het makkelijker zonder. De rest van de spulletjes kun je gewoon in de hammam zelf kopen. Bij elkaar zul je er zo’n 10 euro voor kwijt zijn.

Hoe ga je te werk?

Je spoelt je eerst goed af en smeert je daarna in met de olijfzeep. Dat laat je ongeveer tien minuten zitten en je kunt er eventueel de sauna mee ingaan. Let er wel op dat de zeep niet in je ogen komt, want dat prikt. Na de tien minuten spoel je je helemaal af, tot je huid ruw aanvoelt. Als je nog glad bent dan zit er nog zeep op je lichaam en dan kun je niet goed scrubben. Nadat je alle zeep hebt afgespoeld ga je een aantal keer de sauna in en uit waardoor je poriën lekker open gaan staan. Tussendoor begin je met scrubben. Scrubben doe je met de binnenkant van je hand. Wees niet bang om wat kracht te zetten, anders komt er geen viezigheid van je huid af. Het scrubben en in en uit de sauna gaan houd je vol zolang je kunt en zolang er sliertjes van je lichaam af komen. Dit zijn je dode huidcellen. Niet schrikken, want als je dit nog nooit hebt gedaan lijkt het op grijze spaghetti!

Als je helemaal klaar bent met scrubben gebruik je het bakje waar je je mee afspoelde om de ghassoul met water te mengen. Je doet genoeg ghassoul in het bakje om je hele lichaam en eventueel je haar mee in te smeren en daarna doe je er heet water bij. Niet te veel, want het moet een papje blijven (zie het maar als een soort masker). Je laat de ghassoul vijf minuten staan tot het is ingedikt en dan kun je je ermee insmeren. Laat de ghassoul tien minuten zitten, tot het een beetje hard is geworden (helemaal hard zal het niet worden door het vochtgehalte in de hammam). Hierna spoel je je helemaal af en dan kun je gaan douchen. Gebruik het liefst niet gelijk weer een douchegel of crème met veel parfum, want dan smeer je je open poriën gelijk weer dicht, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je zult het verschil echt merken. Je huid straalt en voelt zijdezacht aan. Oneffenheden zijn verdwenen en die vieze winterlaag is weggespoeld in het hammam-putje. Je bent nu klaar voor de zomer. Letterlijk, want door het scrubben word je ook nog eens egaler bruin!

In totaal ben je ongeveer twee uur bezig, maar als je hier zelf geen zin in hebt kun je je ook laten scrubben door iemand van de hammam. Ook leuk is dat je er je haren kunt laten knippen, je wenkbrauwen kan laten epileren en je kan laten harsen. Whatever you want!

Nou meiden: ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik! Oja, mocht je dorst of honger hebben gekregen, er is vanalles te eten. Bijvoorbeeld harirasoep (een Marokkaanse soep met kikkererwten en linzen), baklava, Turkse pizza of een muntthee.

Hammam Rotterdam: www.dunyahammam.nl
Hammam Den Haag: www.hammam.nl

Door Kim Swanborn