Lifestyle

Uit onderzoek blijkt: een powernap is goed voor ons

Een powernap is soms alles wat je nodig hebt. Heerlijk om even weg te doezelen op de bank, of nog even snel tukken voordat je op stap gaat. Maar een powernap is niet alleen heerlijk, het is ook nog is super gezond. Je hebt veel betere concentratie na een powernap, dus zeg dat maar tegen je baas! Uit onderzoek blijkt namelijk dat na een powernap je lichaam beter functioneert. Je concentratievermogen en je geheugen krijgen een flinke boost. Ook je stresslevel gaat naar beneden en je bent creatiever en alerter dan voor het slaapje. Reden genoeg dus om een slaaphoekje te maken op werk.

Zonde van je tijd
Misschien denk je ‘zonde van de tijd, in diezelfde tijd had ik veel kunnen leren voor me tentamen.’ Een logische reactie, maar leren of werken terwijl je moeite hebt met concentreren is niet effectief. Je gaat ook sneller fouten maken als je geen goede concentratie hebt. De ‘verloren’ tijd haal je daarna direct weer in doordat je in staat bent efficiënter te werken met minder fouten. Je hebt gewoon weer positieve energie.

via GIPHY

Wat is de perfecte powernap?
Wanneer je echt een goede powernap wilt inlassen, zijn er een paar dingen waar je aan moet denken.

♥ Zorg dat je ergens bent waar je je prettig voelt. Ga in bed liggen, op de bank of ga voor een lekkere stoel. Niet geheel onbelangrijk, zorg dat het een beetje donker is én zet je telefoon op stil. Je wilt natuurlijk niet gestoord worden. Ook is het handig om een slaapmasker te gebruiken tijdens je powernap, zodat je geen last hebt van zonnestralen of licht van buiten.

♥ De beste tijd voor een powernap is rond een uur. Na de lunch heb je vaak een dip en dit is hét perfecte moment voor jouw slaapje. Ga niet powernappen na drie uur in de middag, dan raakt je normale slaap alleen maar in de war. Na de lunch heb je meestal al een kleine dip, hierdoor val je vrij snel in slaap.

♥ Maar wat is dan de perfecte duur voor jouw powernap? Amerikaanse slaapdeskundigen geven aan dat een powernap echt niet langer dan een half uur mag duren. Als de powernap langer duurt, is het geen powernap meer, maar een siësta. Dat kan je normale slaapritme enorm door de war schoppen. Wanneer je langer dan een half uur slaapt, word je veel te duf wakker. De werking van jouw powernap is dan weg.

♥ Een powernap kan al na vijf minuten perfect zijn, maar dit ligt aan de persoon zelf en is voor iedereen anders. Zet daarom je wekker voor een halfuur. Wanneer je eerder wakker wordt dan je wekker, heb je genoeg gehad aan je powernap.

♥ Het is niet zo dat je door een powernap je gemiste slaap van die avond ervoor inhaalt. Wel zorgt het ervoor dat je weer met meer energie door kan gaan met je werk. Ben je gister een flink avondje wezen stappen dan is het beter om vanavond gewoon weer lekker vroeg je bed in te duiken. 😉

Bron: cosmopolitan.com, optimalegezondheid.com | Beeld: iStock