Lifestyle

Bang voor de snelweg? Met deze tips kom jij van je rijangst af

Krijg jij ook al angstzweet bij het woord 'snelweg'? Je bent niet de enige. Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben last van rijangst. Maar hoe langer je die auto laat staan, hoe groter je angst wordt. Krijg jij ook klamme handjes van in het donker rijden of rijden op onbekende wegen? Krijg jij het warm van het idee als je moet fileparkeren? Wij helpen je met deze 5 tips van je rijangst af. Dus hup, let's hit the road again.

Misschien was je nog niet overtuigd van je rijkunsten toen je rijinstructeur zei dat het tijd was voor je rijexamen, maar je was blij dat je eindelijk van die irritante rijlessen af was. Opeens heb je dat roze pasje in je handen. Maar wat nu? Nu zit er niemand meer naast je die extra oplet en aanwijzingen kan geven. Nu moet je het helemaal alleen doen. Dat is toch wat enger dan verwacht, maar met deze tips overwin jij je rijangst.

#1. Oefen met een rustig persoon naast je
Begin met kleine stapjes. Ga op een zondag even oefenen op een parkeerterrein, met een persoon naast je die je vertrouwt. Bouw het rustig op: eerst parkeerterrein, dan provinciale wegen en dan snelwegen. Zorg er wel voor dat je met iemand gaat rijden die geduldig is en begrip heeft voor je angst. Want van een zuchtende vriend naast je wordt je alleen maar zenuwachtiger ;-).

via GIPHY

#2. Besef: niet in elke auto zit een ongeduldige oude man
Slaat je motor drie keer af voor het stoplicht? Probeer je in te parkeren maar staan er vier auto's achter je te wachten? Je krijgt het alweer warm bij het idee. Maar waarom? Houd in je achterhoofd dat 99% van de mensen wel begrip voor je heeft en niet à la minute op een afspraak moet zijn. Weleens aan gedacht dat er misschien wel iemand in die auto achter je zit die net zo onzeker is als jij?

#3. Zoek de route van tevoren op
Vind je het eng om op onbekende wegen te rijden? Zoek de route van tevoren op. Met streetview van Google Maps kan je ook alvast zien welke straten en wegen het zijn, op deze manier kan je kijken of je het aandurft om dit zelf te rijden en kom je niet voor verrassingen te staan. Je kan ook kijken waar je makkelijk kan parkeren. Op deze manier wordt het onbekende toch iets meer bekend, waardoor je minder gespannen de weg op gaat.

#4. Blijven rijden
Je leert pas écht rijden na je rijexamen, zeggen ze altijd. Maar misschien ging je wel na je examen op kamers wonen en doe je nu eigenlijk alles op de fiets. Of gebruikt je moeder altijd de auto. Toch is het belangrijk dat je blijft rijden. Hoe langer je niet rijdt, hoe groter je angst wordt. Dus ook al ben je een beetje bang, blijf rijden. Al zijn het kleine stukjes naar de supermarkt. Het is inderdaad wel makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is echt oefenen, oefenen, oefenen. Oefening baart kunst zeggen ze niet voor niets, toch?

#5. Neem een rijles
Sta je nog liever in een overvolle trein in het ov dan dat je zelf in de auto moet stappen? Neem dan een opfriscursus. Leg aan de rijschool uit dat je je rijbewijs al hebt, maar bang bent om zelf te rijden. Na een les merk je waarschijnlijk al dat je gewoon hartstikke goed kan rijden en geeft dit je weer zelfvertrouwen om de weg op te gaan.

#6. Verwacht geen wonderen
Verwacht niet gelijk wonderen van je rijlessen of rijangstcursus. Je stapt wel weer in de auto, maar je rijdt niet direct weer als een zonnetje. De ene rit gaat het beter dan de andere. Als je blijft rijden en blijft oefenen, merk je dat je langzamerhand steeds minder vaak klamme handjes hebt en zit je gewoon super relaxed met een muziekje aan in de auto.

via GIPHY

#7. Beloon jezelf
Heb je de auto mooi ingeparkeerd? Ben je helemaal naar je tante in het verre Zuiden toegereden? Beloon jezelf. Wees trots op wat je bereikt hebt, want stukje voor stukje overwin je angst. Trakteer jezelf op een lekker ijsje of op een nieuw paar schoenen. You rock! 

Bron: Iqdrive.nl, autorai.nl | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook