Kleurenanalyse: koude & warme tonen

Beauty door Redactie

Heb je altijd al eens willen weten welke kleuren het best bij je huid passen? Het heeft allemaal te maken met je huidondertoon. En als je die kent, dan weet je perfect welke kleuren jij kan hebben en welke echt niet!

Zie ook Mascha's filmpje over warme & koude kleuren!

Huidondertoon?
 
Iedereen heeft een verschillende huidskleur, opgebouwd uit pigmenten. Een donkere huid bevat veel melanine (pigment) in tegenstelling tot een blanke huid. Naast de zichtbare pigmenten van de huid, bestaan er ook onzichtbare. Dit zijn de pigmenten onder de huid, de ondertonen. Deze hebben een bepaalde kleur en veranderen nooit! Er zijn twee soorten ondertonen; de koude en de warme.
 
Koude ondertoon
 
Als je huid een blauwe of roze ondertoon heeft, wordt er in het algemeen gesproken van koude ondertoon. Dit wil dus zeggen dat de kleur onder je huid blauwachtig is. Als dit bij jou het geval is, staan de kleuren afkomstig van blauw je het allerbest. Vermijd dus warme kleuren, zoals oranje en bruin, in je kledingkeuzes. Ook qua make-up zal bijvoorbeeld een frisse, roze gloss je veel beter staan dan eentje in het bruin of oranje!

Warme ondertoon

Een warme ondertoon is de naam voor een huid met een onderliggende warme kleur, namelijk geel. Als dit bij jou het geval is, staan de kleuren afkomstig van geel je het best. De koude kleuren, zoals helderblauw, kun je beter vermijden. Ook staat goud jou véél beter dan zilver!

Koud of warm?

Zo, nu je weet wat het verschil is tussen een koud en warm type, is het tijd om te bepalen onder welke van de twee jij valt! Dat noemt men een kleurenanalyse. En nee, je hoeft er niet voor naar een dokter, je kunt er helemaal zelf achterkomen! De eerste manier om het te weten is kijken naar de kleur van je aders in je pols. Als de blauwe kleur de groene overtreft heb je wellicht een koude ondertoon en vice versa. Daarnaast wijst een roze gloed in je huid op een koude ondertoon en een gouden op een warme ondertoon.

/images/library/articles/images01/celebscene/hilary_duff%20Foto%20Buzz%20Foto%20240x300.jpg

Hilary zingt het van zich af.

Hilary Duff is een warm type. Brons staat haar geweldig, maar ook andere warme kleuren.

La Hilton

Paris publiciteitsgeil?

Paris Hilton daarentegen is duidelijk een koud type! Ze wordt erg vaak gespot in het blauw.

Zo, nu is het aan jou om te weten welke kleuren voor jou kunnen en welke niet. Als je het écht niet weet, kun je altijd nog de Douglas binnenstappen en vragen naar een kleurenanalyse. Veel succes!

Door Imane