Health

Tips die je helpen agorafobie te overwinnen

Krijg jij al de kriebels als je denkt aan drukke plekken, zoals de supermarkt of de welbekende drukke koopavonden? Of vermijd jij het liefst het openbaar vervoer, omdat je het mega benauwd krijgt van alle rumoerigheid? Dan heb je misschien last van agorafobie. Lees hier alles over deze aandoening en wie weet vind jij je antwoord op de klachten.

Wat is agorafobie?
Agorafobie klinkt je wellicht ietwat vreemd in de oren, maar als we het hebben over pleinvrees of straatvrees gaat er vast een belletje rinkelen. Agorafobie is een angststoornis waarvan ongeveer één procent van de Nederlanders in haar of zijn leven mee te maken krijgt. De betekenis van agora is marktplaats. De naam van de aandoening zegt letterlijk ‘angst voor markplaats’. Een markt is natuurlijk altijd reuze druk en mensen die hier het liefst met een hele grote bocht omheen lopen en alle drukke locaties vermijden, hebben last van agorafobie. Nu denk je misschien: ik heb óók een hekel aan drukte, heb ik dan ook agorafobie? Nee, agorafobie gaat veel verder dan de drukte vervelend vinden. Lees maar snel verder.

Welke gevoelens en gedachten ervaren mensen met agorafobie?
Mensen die last hebben van agorafobie die ervaren de angst dat er geen mogelijkheid is om een locatie te verlaten of geen hulp krijgen als hen op die plek iets ernstigs overkomt. Denk hierbij aan de angst voor flauwvallen of een paniekaanval. Wanneer ze zich in een drukke omgeving bevinden, betekent dit niet dat ze per direct een paniekaanval krijgen of flauwvallen, maar de angst is wel aanwezig. Terwijl er geen reden is om paniekerig te zijn gieren deze gevoelens door het lichaam. Deze angst verergerd mogelijk zodanig dat iemand daadwerkelijk een aanval krijgt. Om zichzelf van deze angstige gevoelens te beschermen vermijden mensen met agorafobie deze plekken.
De oorzaken van agorafobie
Er is niet één oorzaak waarvan je agorafobie krijgt, maar er zijn meerdere risicofactoren. Voor iedereen is dit dus anders. Twijfel jij over of je agorafobie hebt, maar hoor jij van anderen hele andere oorzaken? Dan betekent dit niet dat agorafobie in jouw situatie is uitgesloten. In de meeste situaties gaat het om een combinatie van diverse factoren die deze angststoornis ontwikkelen.

Depressie als gevolg van agorafobie
Deze vervelende aandoening zorgt er mogelijk voor dat je steeds minder de deur uitgaat. De angst ontwikkelt zich eventueel zo heftig dat je eigen huisje nog als de enige veilige plek voelt. Doordat je sociale activiteiten vermijdt voel je je steeds eenzamer. Je vrienden en familie willen bijvoorbeeld naar restaurants, het park of een avondje naar de bioscoop, maar dat vind jij allemaal veel te spannend. Deze eenzaamheid slaat wellicht na een langere periode om in een depressie

Denk je dat je agorafobie hebt? Dit kun je doen
Helaas gaat agorafobie meestal niet zomaar over. Gelukkig is de aandoening wel goed te behandelen. Er bestaan verschillende behandelingen voor agorafobie. Cognitieve therapie is de meest gebruikte en meest succesvolle therapie. Naast cognitieve therapie heb je nog de behandelingen exposure, ontspanningstherapie en existentiële therapie. Het ook mogelijk om een behandeling te combineren met medicatie. Iedere therapie gaat er anders aan toe en wordt toegepast gebaseerd op de ernst van je agorafobie. Hoewel het voor velen een beangstigende stap is om een van de therapieën toe te passen, zijn ze achteraf ontzettend blij dat ze deze stap hebben gezet. Hoe fijn is het om weer leuke dingen te doen met je vrienden en familie? Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met je huisarts. Samen met je huisarts of specialist kom je erachter wat het beste bij je past.
Vrolijke vriendinnen
Bron: lentis.nl, wijzijnmind.nl, depsyholoog.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀