Health

5 dingen in de zomer waardoor jij je onbewust fitter voelt

Merk jij ook dat je fitter in de zomer bent dan in de winter, terwijl je niet bewust je leefstijl verandert? Dat kan kloppen. De zomer heeft namelijk ontzettend veel goede effecten op je lichaam, waardoor jij je zonder je best te doen, stukken beter voelt. Hoe makkelijk kunnen we een healthy life maken? Wij houden ervan. Dit zijn de vijf dingen in de zomer die jouw gezondheid een boost geven.

1. Zonlicht vermindert depressie
In de donkere wintermaanden merk je misschien dat je je een beetje sad voelt. Ongeveer 6% van de bevolking ervaart in deze maanden zelfs hevige depressieve klachten. Dit wordt ook wel Seasonal Affective Disorder (SAD) genoemd. Ongeveer 20% ervaart SAD in lichtere vorm. De zon is gewoon supergoed voor ons humeur. Wanneer de zon schijnt produceren je hersenen het feel-good stofje veel meer dan wanneer de zon zich nauwelijks laat zien. Het feel-good stofje is een van de stofjes in je lichaam die je opvrolijkt. In de zomer krijg je veel meer zonuren op je bol en dat merk je direct.

2. Je eet meer fruit en groenten
Tijdens de zomermaanden heb je onbewust veel meer behoefte aan seizoensgebonden vers fruit en groenten. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamines en plantaardige voedingstoffen die je immuunsysteem, hersenen en humeur stimuleren. 
Avocado's met gezichten
3. De zon geeft je lichaam een boost
De zon geeft je niet alleen een heerlijk gezond bruin kleurtje, maar ook vitamine D. Van deze vitamine krijgt je humeur, immuunsysteem en je brein een boost. Je hele lichaam knapt er van op. Lekker naar buiten dus, maar wel met de nodige huidbescherming, natuurlijk.

4. Je brengt meer tijd door in de natuur
Het is niks nieuws dat in de natuur zijn mega goed is voor je zen. De frisse buitenlucht en het inademen van de geur van een bos doet ons supergoed. In de koude wintermaanden heb je toch meer de neiging om onder je dekentje op de bank te kruipen met een mok warme chocolademelk. Uit onderzoek, gepubliceerd in 'Proceedings of the National Academy of Sciences', is gebleken wat voor een grote invloed de natuur op ons heeft. Tijdens een onderzoek gingen twee groepen mensen voor een anderhalf uur in de stad of in de natuur lopen. De groep die in de natuur liep had na de wandeling overduidelijk minder negatieve gedachten dan de groep die anderhalf uur door de stad liep. Trek je wandelschoenen maar aan en trek de natuur in, girl.

5. Je DNA verandert tijdens de seizoenen
Dit heb je natuurlijk helemáál niet door, maar je DNA verandert zelfs voor ongeveer 25% (wow). Uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, is gebleken dat tijdens de wintermaanden DNA-veranderingen plaatsvinden om je lichaam voor te bereiden op virussen die zich verspreiden tijdens de winter. In de zomer zijn er weer andere genen die zich aanpassen, zoals de genen die je bloedsuikerspiegel reguleren. Hierdoor vermindert onder andere je verlangen naar rust. Je DNA-verandering zorgt er gewoon voor dat jij bomvol energie zit.
Lachende vrouw in de zon
Bron: mindbodygreen.com, businessinsider.com | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook