Lifestyle

Een Moederdag zonder moeder

Iedere dag is er wel iets te vieren. Met Koningsdag vieren we Willem zijn verjaardag en hebben we een goed excuus voor een groot feest, met Valentijnsdag vieren we de liefde en geven we elkaar cadeaus en met Pannenkoekendag eten we allemaal pannenkoeken, omdat ze fantastisch lekker zijn. Moederdag is ook zo een dag. Deze dag vieren we voor alle moeders, omdat ze altijd voor ons klaarstaan, onvoorwaardelijk van ons houden en ze je handvatten geeft wanneer je die nodig hebt. Voor degene die Moederdag zonder moeder ervaren, is deze dag vaak alles behalve feestelijk.

De eerste Moederdag zonder moeder
Hoe graag je het ook went of keert, de eerste Moederdag zonder moeder komt altijd een keertje langs. Ineens zie je hoeveel Moederdag speel in de maatschappij. Je wordt er continu aan herinnerd: de posters, reclamespotjes en vervelende advertenties op het internet. Moet dat nou? Voor iemand van wie haar of zijn moeder is overleden is deze feestelijke dag niet zo feestelijk. Iedereen gaat natuurlijk anders om met het verlies van een ouder. Ondanks dat je je moeder al (jaren terug) een plekje hebt gegeven, is Moederdag wellicht nog steeds een confronterende dag. Lees hieronder wat jij deze dag allemaal kunt doen. Misschien staat er iets tussen waar jij je fijn bij voelt en dat is het allerbelangrijkst vandaag.

1. Maak je eigen Moederdagtradities
Waarom maak je van Moederdag geen me-time-dag? Vandaag is dé dag dat je even lekker aan jezelf moet denken. Ga shoppen, trakteer jezelf op een lekkere lunch, doe iets actiefs of kruip gewoon lekker op de bank. Je hoeft natuurlijk niet iets te ondernemen, als jij je fijn voelt met een film of een goed boek onder een dekentje, dan moet je dat zeker doen. 
Boek lezen met puppy
2. Bezoek je moeder
Moederdag is de perfecte reden om bij je moeder langs te gaan als dit mogelijk is. Misschien schiet het er een beetje bij in, als je een druk leven hebt, om bij je moeder haar graf of speciale herdenkingsplek langs te gaan. Als je voor een langere periode niet meer bij haar langs bent geweest, is het vast een verademing om weer eens je hart te luchten als je bij haar bent. Dan realiseer je je dat je dit al een tijdje nodig had. Wellicht vermeed je dit moment, omdat je bang was voor de emoties. Toch is je verdriet confronteren goed voor het proces, zodat je het overlijden van je moeder steeds meer een plekje geeft.

3. Vier het leven
Geloof ons, je moeder wil niks liever dan dat jij een gelukkig, gezond en fijn leven leidt. En wie weet kijkt ze wel mee over je schouder, dan wil ze ook op deze dag dat jij je goed voelt. Je moeder wilde altijd alles uit je halen, je nieuwe dingen leren en je de wereld laten zien. Ze is er nu niet meer om je op pad te sturen, maar het is nog niet te laat om te luisteren naar de mooie levenslessen die je mams je meegaf.

Zo los je moeizame gesprekken luchtig op
Of jouw moeder kort of lang geleden overleden is, iedereen om je heen die deze dag te horen krijgt dat jij Moederdag zonder moeder beleeft, reageert heel verontwaardigt en blijft zich maar excuseren. Om een gesprek minder beladen te maken, zeg je tegen anderen dat ze zich echt niet moeten verontschuldigen en dat het gewoon zo is. Een andere of extra optie is dat je vertelt dat je ermee hebt leren leven en vanuit hier het voorafgaande gesprek weer snel oppakt. Ook al doet het je nog wel veel pijn, als je er liever niet uitgebreid over wil praten en de beladenheid van het gesprek wil verlichten, is dit een hele goede oplossing. Als jij je hart niet wil luchten en liever niet hebt dat mensen doorvragen, voorkom je dat door sterk over te komen. Girlscene wil wel meegeven dat je niet altijd sterk over hoeft te komen, je tranen laten zien is ook iets krachtigs. Je moet vooral doen wat goed voelt.
Moeder en dochter knuffelen elkaar
Bron: readersdigest.ca, whatsyourgrief.com | Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook