De pil doorslikken

Beauty door Redactie

Ben jij aan de pil? Dan vraag je je vast wel eens af hoe het zit met het 'doorslikken' van de pil. Veel meiden slikken die tijdens de stopweek de de pil door, zodat je niet ongesteld wordt maar wel beschermd bent. Sommige meiden vragen zich af of dat schadelijk is en of het geen kwaad kan.... wij zochten het voor jullie uit!

Waarom heb je een stopweek?

Een stopweek is eigenlijk een 'fake' ongesteldheid. Als je aan de pil bent, heb je namelijk geen eisprong meer (en ben je dus ook tijdelijk niet vruchtbaar). De bloeding die je hebt, wordt veroorzaakt door de hormonen in de pil.

Het verhaal gaat dat de stopweek vroeger is bedacht omdat het niet natuurlijk overkwam als vrouwen niet maandelijks zouden bloeden. Dit had ook met het geloof te maken. Op mens-en-gezondheid.infonu.nl lazen we dat een Amerikaanse arts het volgende erover zei: : “wetenschappers die de pil in de jaren ’50 uitgevonden hebben dachten dat vrouwen eerder aan de pil zouden gaan wanneer zij er een stopweek bij zouden doen. Ze dachten dat dit de vrouwen een zekerder gevoel gaf, zo wist je immers zeker dat je niet zwanger was. Eigenlijk was het dus helemaal niet nodig een stopweek in te stellen!"

Is het schadelijk?

Kortom: een stopweek hoeft niet persé. Daarom slikken veel meiden de pil die week door, zodat ze niet ongesteld worden. Ideaal! Maar is het nu schadelijk of niet?

Veel artsen beweren van niet. Een onderzoek door Amerikaanse gynaecologen heeft ook bewezen dat 99 procent van de artsen zegt dat het niet schadelijk is om de pil door te slikken.

Niet schadelijk, dus! Maar wat wel een nadeel is, is dat je een doorbraakbloeding kunt krijgen. Deze krijg je omdat je baarmoeder toch af en toe bloed moet uitvloeien. Niet erg dus, maar soms wel lastig. Daarom is het slim om, als je de stopweek doorslikt, tóch een inlegkruisje of misschien een tampon te gebruiken - voor de zekerheid.

Nieuwe pillen

Er worden nu nieuwe anticonceptiepillen gemaakt waar geen stopweek bij hoort. In Amerika is dit de Lybrel, en in Nederland komt -ie misschien ook, onder de naam Anya. Deze pil slik je het hele jaar door, elke dag. Je wordt dan dus nooit ongesteld! Een andere pil is de Seasonale (ook wel Seasonique genoemd), deze slik je een drie maanden lang, met daarna een stopweek. Zo ben je dus vier keer per jaar ongesteld.

Conclusie

Het is dus niet schadelijk om de stopweek over te slaan en de pil door te slikken. Het enige nadeel is dat je een doorbraakbloeding kunt krijgen. Ook vinden veel meiden en vrouwen het een geruststelling als ze ongesteld worden, zodat ze zeker zijn dat ze niet zwanger zijn.

Succes!