Alles over soa's

Beauty door Redactie

Seks is leuk én fijn als je het met iemand doet waar je van houdt of die je heel graag mag. Maar er zijn ook minder leuke kanten: zo kun je een soa oplopen. Wij vertellen je graag wat een SOA is, hoe je deze voorkomt en beter nog: hoe je er van áf komt.

Wat is een SOA?

De afkorting soa staat voor: ''seksueel overdraagbare aandoening''. Het is een ziekte die overgedragen wordt wanneer je seks hebt met iemand. Je loopt een groter risico om een soa te krijgen wanneer je geen condoom gebruikt. Wat vaak voorkomt onder jongeren, dus wees slim en gebruik een condoom!

De meest voorkomende SOA's:

- HIV. Dit is een virus wat de ziekte aids kan veroorzaken. Het afweersysteem werkt in je lichaam dan minder goed of niet meer, waardoor je een enorm grote kans hebt op ziektes, zoal ontstekingen, infecties of kanker.

- Genitale wratten zijn wratten die voorkomen op de geslachtsdelen. Bij meiden komen ze voor op en bij de vagina. Net als andere wratten zijn ze in principe onschuldig maar wel heel vervelend!

- Chlamydia is in Nederland de meest voorkomende SOA. Het is een infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie. De infectie kan in je lichaam verspreiden en voor verschillende klachten zorgen. Je kunt hier zelfs onvruchtbaar door worden. Je merkt deze SOA vaak bijna niet, maar hij is wel érg vervelend! Goed nieuws: chlamydia is eenvoudig te behandelen door een kort kuurtje medicijnen. Naar de huisarts dus!

- Syfilis. Dit is een bacteriële SOA, vaak krijg je er zweertjes van.

- Herpes. Dit is dezelfde aandoening als een koortslip, maar dan zijn het blaasjes op of rond de geslachtsdelen. Je kunt dit bijvoorbeeld krijgen als je vriend(in) een koortslip heeft en je orale seks hebt.

Hoe kun je een SOA oplopen?

Soa's worden met name overgedragen via sperma, bloed of vaginaal vocht en bij contact tussen de slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, anus en in de mond. Een soa-infectie kun je zonder het door te hebben doorgeven aan een ander. Dus veilig vrijen! Enne: je kunt een SOA óók oplopen bij hand- en mondwerk, dus niet alleen bij gemeenschap.

Wat moet je doen als je denkt dat je een soa hebt?

Ga altijd eerst naar de huisarts zodat hij kan nakijken of je iets hebt. Zodra de huisarts er zeker van is dat je een soa hebt, wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis, een GGD of kliniek.

Ook kun je een soatest laten doen als je bang bent dat je een soa hebt. Je kan ook op www.soatest.nl de online vragenlijst beantwoorden die anoniem blijft. Een test kan ook bij een GGD (hier zijn vaak speciale inloopuren voor soa's) of je eigen huisarts. Het is helemaal niet eng: vaak wordt er alleen een klein onderzoekje gedaan of wat bloed of slijm afgenomen.

Hoe kun je een SOA voorkomen?

- Vrij alleen met je vaste partner.
- Gebruik een condoom! Niet alleen bij de seks, maar ook bij orale seks.
- Ook al heb je een vaste vriend, ga er niet vanuit dat hij niets heeft. Als hij zegt dat hij nog nooit seks heeft gehad, niet vreemdgaat of 'niet ziek is', is dat nog geen garantie! Wil je het echt zeker weten, doe dan samen een test. Ben je allebei safe, dan kun je zonder condoom vrijen.

Door Shelley