Food

7 belangrijke tips om van je eetbuien af te komen

Je bent door de stromende regen naar huis gefietst en je date voor vanavond zegt ook nog eens af. Een hele reep chocolade is eigenlijk het enige redmiddel voor dit rotgevoel. En dan kan die zak chips en rol koekjes er ook nog wel bij toch? Maar achteraf voel je je daarna vaak nog slechter. Je voelt je eigenlijk nog meer schuldig en je hebt spijt.. Maar hoe kom je van die enorme vreetkicks af? Wij hebben hier 7 tips voor je. 

We kennen het gevoel.. je móet gewoon een stukje chocolade, je kan aan niets anders meer denken. Maar dat ene stukje smaakte eigenlijk wel heel lekker. Dan nog maar een stukje? Ach, je bent nu toch al begonnen. Oeps.. even later is opeens de hele reep op. 

Een eetbui noemen ze soms ook wel emotie-eten. Je zit niet lekker in je vel, hebt een rot dag gehad of je hebt net niet zo leuk nieuws gehoord. Soms kan het ook komen omdat je slecht hebt geslapen. De enige oplossing lijkt dan: (vet) voedsel. Maar eigenlijk lossen de eetbuien niks op. Ze zorgen alleen maar voor een schuldgevoel en vaak ook misselijkheid. Deze handige tips helpen je om je eetbuiten tegen te gaan.

via GIPHY
1. Ga niet hongerig boodschappen doen
Het klinkt logisch maar het is niet verstandig om op een lege maag boodschappen te doen. Zo liggen opeens M&M’s, koekjes en drie zakken chips in je winkelmandje. Én die stonden niet op je boodschappenlijstje. Probeer ook te achterhalen naar welke dingen jij de meeste snaaitrek krijgt. Is het chocola met karamel? Haal deze dan niet meer in huis. Wat je in je kastjes hebt liggen, eet je ook op. 

2. Drink genoeg water
Heb je dorst? Drink water. Je moet per dag minimaal 1,5 liter water drinken. Door water wordt je hongergevoel onderdrukt. Soms verwart je lichaam ook uitdroging met honger. Dus probeer eerst een glas water te drinken en kijk daarna of je écht honger hebt. 

3. Plan je maaltijden van te voren in
Maak op zondagavond maaltijden voor maandag en dinsdag en bewaar deze in de koelkast. Zo voorkom je dat je thuiskomt en alleen die lekkere chocoladereep in huis hebt. Zo eet je een goede maaltijd en krijg je genoeg voedzame producten binnen die je een lang verzadigd gevoel geven. Ook spaart dit je nog veel tijd. Heerlijk om na je werkdag alleen nog maar je eten te hoeven opwarmen en eten maar!

4. Honger jezelf niet uit
Een vrouw heeft gemiddeld 2000 kilocalorieën nodig en een man 2500 kilocalorieën. Ga je hier meer dan 500 kilocalorieën onder zitten, dan krijg je al snel een hongergevoel aan het einde van de dag. Wanneer je met een te lege maag rondloopt is de verleiding groot jezelf vol te proppen met ongezond eten.

5. Neem een gezonde snack tussen de maaltijden door
Ook al heb je nog niet echt dat ‘hongergevoel’ is het nooit verkeerd om alvast een tussendoortje te nemen (gezond). Zo voorkom je dat je straks echt honger hebt en dan eet je al snel veel te veel. Zo zit je sneller vol en eet je dus ook minder. Weet je niet zo goed wat je kan maken als gezond tussendoortje? Lees dan hier 10 gezonde snacks die je gewoon in de supermarkt kan halen.

6. Haal een frisse neus
Ga even naar buiten. Het kan zijn dat je vandaag niet zo lekker in je vel zit en dat je daardoor een eetbui voelt opkomen. Maar probeer dan voordat je grijpt naar de chocolate chip cookies eerst even een rondje te wandelen of even naar buiten te gaan. Frisse lucht kan het gevoel laten wegzakken. En vergeet niet dat eetbuien ook weer voorbijgaan. Na 20 minuten kan je trek in die chocoladereep opeens verdwenen zijn.

7. Wees niet té streng voor jezelf
Het is helemaal niet erg om soms je favoriete snoep te eten. Af en toe een stukje chocolade kan ook helemaal geen kwaad. En wees dan trots op jezelf dat je het bij één stukje kan laten. Zeg maar bye bye tegen die vreetbuien.

Bron: optimalegezondheid.nl myfitnesspal.com | Beeld: iStock