Lifestyle

5 tips: Hoe ga ik om met negatieve reacties op mijn coming out

Voor iedereen is uit de kast komen een hele andere ervaring. Dit ligt aan de omgeving waarin je bent opgegroeid, het geloof en je afkomst. Sommige families staan hier veel vrijer in dan andere families, dus voor de tweede categorie kan uit de kast komen heel anders uitpakken dan gehoopt. Negatieve reacties, onbegrip en zelfs agressie komen voor wanneer iemand toegeeft op hetzelfde geslacht te vallen. Dit vinden wij natuurlijk helemaal niet kunnen, maar helaas gebeurt het nog vaak. Daarom geeft Girlscene vijf tips hoe jij moet omgaan met deze nare reacties en hoe jij de negativiteit van je afschudt.

Nare reacties kunnen veel invloed op je hebben. Je krijgt misschien spijt of schuldgevoelens, of je wil zelfs je geaardheid verbergen. Niet doen! Het is ontzettend knap en goed dat je uit de kast bent gekomen en daar én op je geaardheid mag je supertrots zijn. Laat nooit iemand je aanpraten dat dat niet zo is. Toch is het moeilijk om met negatieve reacties om te gaan en wil je ze het liefst zo snel mogelijk loslaten. Met de volgende vijf tips leer je omgaan met negativiteit over je coming out.
1. Geef mensen de tijd om eraan te wennen
Je familie moet misschien hun verwachtingen bijschaven. Wellicht had je familie heel erg gehoopt op kleinkinderen, dit kan tegenwoordig ook op andere mooie manieren, maar wie weet had je familie dit graag traditioneel gezien. Als ze geschrokken zijn van je coming out zullen er misschien wel andere redenen zijn dat zij zich er momenteel zo bij voelen. Geef ze de tijd om aan de lesbie, homo of biseksuele jij te wennen. Je bent tenslotte nog steeds jezelf, maar dit moet eventjes bij ze binnenkomen. 

2. Ga niet direct in discussie
Met mensen die onbegrip tonen en zich laten meeslepen door hun emoties is het altijd een slecht idee om een discussie mee te beginnen. In zo een situatie is het namelijk lastig een degelijk gesprek te voeren, doordat de emoties mogelijk hoog oplopen. Om een discussie te voorkomen kun je het beste praten over hoe jij je voelt en niet over hoe zij jou moeten accepteren. Je stelt je heel breekbaar op waardoor ze begripvol zullen reageren.

3. Ze zijn niet negatief over jou als persoon
Herinner je eraan dat de negatieve reacties niet over jou gaan, maar over je geaardheid in het algemeen. Er is niks mis met jou als persoon, maar anderen vinden homoseksualiteit gewoon moeilijk om te begrijpen.

4. Je bent nog steeds dezelfde persoon 
Leg aan de mensen om je heen uit dat je nog steeds dezelfde jij bent als voordat je uit de kast kwam. Je bent nog steeds diezelfde lieve, gezellige en enthousiaste jij, je valt alleen op hetzelfde geslacht. Jij bent niet anders, maar de ander ziet jou wel door nieuwe ogen. Het is een kwestie van tijd.

5. Helaas maar waar, er zijn altijd mensen die het niet accepteren
Onthoud dit: niet iedereen zal je accepteren en dat zal altijd zo zijn. Hoe je met hen wil blijven omgaan moet je over gaan nadenken. Je kunt zeker het gesprek met ze aangaan, maar het moet niet ten koste van jou gaan. Je kunt anderen niet dwingen van mening te veranderen. Dan moet je er dus over nadenken of jij deze mensen écht in je leven wil. Jouw eigen geluk is het allerbelangrijkst.

Lees verder onder de afbeelding.
Negativiteit over homoseksualiteit
Je hebt natuurlijk te maken gehad met nare opmerkingen en reacties. Je wil misschien de tijd terugdraaien en wie weet zelfs je geaardheid een draai van 180 graden geven. Het is belangrijk dat je dit uit je hoofd zet en je gevoelens niet onderdrukt. Dit uit zich vaak in ongelukkige, depressieve en zelfs suïcidale gevoelens. Je bent prachtig zoals je bent en iedereen heeft recht op liefde. 

Ben je nog niet uit de kast gekomen en weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan deze tips. Ben je heel erg benieuwd naar andermans verhalen? Kijk dan het programma ‘Uit de Kast‘ van BNN. Hopelijk geven deze verhalen je een hoop moed.

Bron: winq..nl, intogirls.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀