Lifestyle

Uit de kast komen: met deze 7 tips lukt dat zonder moeite

Nederland staat bekend als een land waarin iedereen mag zijn wie hij/zij wil zijn. We vieren dit dan ook jaarlijks met de Gay Pride en daar zijn we natuurlijk supertrots op. In Nederland zijn één op de vijftien volwassenen homo, lesbisch of biseksueel. Je zou denken dat homoseksualiteit anno 2019 niet meer een heel groot taboe is. Helaas is dit niet het geval en is er nog altijd veel negativiteit rondom dit onderwerp. Daarom is voor velen uit de kast komen reuze spannend. Girlscene wil je daar graag een handje bij helpen. Met deze zeven tips kom je zonder moeite uit de kast.

Uit de kast komen is natuurlijk enorm spannend. Je weet nooit hoe de mensen in je omgeving erop gaan reageren. Ondanks dat je coming out zenuwslopend is en je je misschien letterlijk het liefst in een kast wil verstoppen, is het superbelangrijk dat je het vertelt. Wanneer je je seksuele geaardheid verstopt is het moeilijk om jezelf te zijn en kan je in de buitenwereld niet rondlopen met diegene waarmee je je leven wil delen. En iedereen verdient liefde, dus jij ook! 
♥ 7 tips waarmee jouw coming out een makkie wordt:

1. Accepteer jezelf
Het begint natuurlijk allemaal bij jezelf. Als jij jezelf niet accepteert, zullen anderen dat ook niet doen. Laat het hele proces bezinken en wees trots op jezelf. In de eerste instantie heb je misschien een beetje verwarde gevoelens wanneer je erachter komt dat je op hetzelfde geslacht valt. Dat is helemaal niet gek. Wanneer je alles hebt laten bezinken en met trots kunt zeggen dat je homoseksueel bent, dan is het tijd voor de coming out. Dit zal een stuk makkelijker gaan als je er zelf helemaal achterstaat.

2. Vertel het eerst aan iemand die heel dichtbij je staat
Als je het een grote stap vindt om uit de kast te komen voor je familie, is het misschien een goed idee om het eerst aan je beste vriend(in) te vertellen. Hij/zij staat hoe dan ook honderd procent achter je en kent je door en door. Samen met je bestie kunnen jullie je voorbereiden op de coming out voor je familie. Ook kan je vriend(in) bij het moment zelf zijn om je te steunen. Samen lastige situaties doorstaan is toch fijner dan alleen.

3. Voel je niet verplicht
Doe het op je eigen tempo en vertel het aan wie jij wil. Je hoeft het niet direct de dag na je zelfacceptatie over de daken te schreeuwen. Vertel het wanneer jij er klaar voor bent.

via GIPHY

4. Stel jezelf de vraag: Waarom wil ik dit vertellen?
Dat je het wil vertellen geeft aan dat je er klaar voor bent. Toch kun je jezelf afvragen wat je ermee wil bereiken. Wil je begrip, liefde of misschien respect?

5. Bereid je voor op de reacties
Iedereen reageert natuurlijk anders. Sommigen reageren mega enthousiast, misschien juist helemaal niet of helaas negatief. Niet iedereen heeft begrip voor homoseksualiteit. Heb jij deze vervelende ervaring of ben je daar bang voor? Lees dan hier hoe je met deze negatieve reacties het best kunt omgaan.

6. Praat erover met mede LHBTI-ers
Zoals in de intro al werd aangegeven is één op de vijftien volwassenen lesbie, homo of biseksueel. Súperveel mensen gingen je al voor. Dus als je het gevoel hebt dat je de enige op de wereld bent die dit momenteel ervaart, moet je zeker weten iemand opzoeken die zijn of haar coming out al heeft gehad. De ervaring van diegene kan je enorm veel moed geven.

7. Kies de juiste tijd en plek uit
Het is natuurlijk geen gesprek dat je even bij het koffiezetapparaat houdt. Je weet van tevoren niet hoe mensen gaan reageren. Het is verstandig om het tijdens dat lekkere avondje op de bank te plannen waar jij en de familie vaak naar talentenshows kijken. Een luchtige, rustige en vertrouwde omgeving maakt het gesprek veel minder beladen. 

Bron: movisie.nl, winq.nl | Beeld: Unsplash