De inenting tegen baarmoederhalskanker

Beauty door Redactie

Waarschijnlijk heb je vorig jaar wel van de inenting tegen baarmoederhalskanker gehoord, of misschien zelfs een oproep gekregen. Dit jaar is er een tweede kans, want het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) start weer met de vaccinaties.

In maart 2010 krijgen alle meisjes die vorig jaar 12 werden en de meisjes die in 2009 een oproep kregen maar geen of niet alle vaccinaties hebben gehaald hiervoor een uitnodiging. De drie prikken in de arm beschermen je op een veilige manier tegen twee varianten van het HPV-virus die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

Op Girlscene hielden we onlangs een poll. Hieruit bleek dat superveel meiden nog nooit van het HPV-virus hadden gehoord! Daarom: een artikeltje met alle informatie die je nodig hebt.

Over baarmoederhalskanker

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Dat zijn er bijna twee per dag. Jaarlijks overlijden er ongeveer 200 vrouwen aan de ziekte! Door vaccinatie zijn meisjes voor een groot deel beschermd tegen de ziekte. Maar: het vaccin beschermt niet volledig, omdat baarmoederhalskanker ook veroorzaakt kan worden door andere varianten van het HPV-virus. Daarom blijft het belangrijk om op latere leeftijd een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Daarmee kun je baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opsporen, zodat je het eerder kunt behandelen. In Nederland krijgen vrouwen tussen 30 en 60 jaar elke 5 jaar een uitnodiging voor het uitstrijkje bij de huisarts. 

Bijwerkingen

Hoe erg zijn de bijwerkingen? vraag je je vast af. De bijwerkingen zijn voor het overgrote deel mild en gelukkig van korte duur. Na de vaccinatieronde van vorig jaar, waarbij circa 190.000 meisjes werden ingeënt, bleek dat veel meisjes na de prik last hadden van een pijnlijke arm. Sommige meisjes voelen zich een dag niet zo lekker. Maar goed nieuws: ernstige bijwerkingen werden niet geconstateerd.

-

Een aantal belangrijke vragen…

Ik heb geen uitnodiging gekregen, kan ik ook gevaccineerd worden?

Je kunt nog steeds een inenting krijgen, maar wel via je huisarts. Overleg eerst met je huisarts of de inenting in jouw geval zinvol is. Je moet de inenting wel zelf betalen.

Heeft het zin om de prik te krijgen als je seks hebt gehad?

Inenting heeft vooral zin als je nog niet met HPV besmet bent. Heb je weinig seksueel contact gehad, dan is het mogelijk dat je geen HPV-infectie hebt opgelopen. In dat geval heeft het zeker zin om de prik te halen. Heb je al vaker seks gehad, dan is de kans groter dat je het virus hebt opgelopen. Inenting heeft dan minder zin.

Hoe lang beschermt het vaccin?

De inenting beschermt minstens zeven jaar. Waarschijnlijk blijven de afweerstoffen veel langer in je lichaam en kun je er vanuit gaan dat de bescherming langer duurt dan zeven jaar. 100 procent zeker is dat niet. De Gezondheidsraad gaat ervan uit dat de inenting minstens tien jaar beschermt.

-

Antwoorden op allerlei andere vragen lees je op http://prikenbescherm.nl/antwoorden. Elke woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur is er een chat spreekuur op www.prikenbescherm.nl.