Het effect van roken op je lichaam

Beauty door Redactie

Dat roken niet goed is voor je gezondheid, dat weten we nu wel. Maar roken heeft ook erg veel effect op je uiterlijk. Een beauty no-no, dus!

Na het lezen van deze bijwerkingen, steek je vast niet zo snel je volgende sigaretje op...

Het effect van roken op je nagels
Door het roken van sigaretten worden je nagels geel. Dat komt doordat er teer en nicotine vrijkomt. Daarnaast zorgt het roken ervoor dat er minder zuurstof in je lichaam komt en daar leiden ook je nagels onder. Ze groeien langzamer, zijn droog, breken snel af en zijn broos. Doordat je nagels sneller afbreken zijn je vingers minder beschermd en vatbaarder voor verschillende infecties.

Het effect van roken op je haren
Allereerst stinkt je haar wanneer je rookt. Daarnaast word je haar broos en ziet het er futloos uit. Dit komt omdat roken je bloedvaten vernauwd en daardoor komt er minder zuurstof in je haar. Dat leidt weer tot te weinig voeding die je haar nodig heeft.

Het effect van roken op je tanden
Volgens het American Cancer Society hebben rokers zes keer meer kans om kanker in je mond en slokdarm te krijgen dan niet rokers. Naast deze grote waarschuwing zorgt roken verder voor een slechte adem, gele tanden en kan het leiden tot verschillende tandproblemen.

Het effect van roken op je huid
Allereerst krijg je van roken rimpels. Ook vernauwt roken de bloedvaten en dat leidt weer tot permanente rimpels. Dat komt omdat twee belangerijke vezels in je huid worden aangetast, namelijk collageen en elastine. Deze twee vezels zorgen ervoor dat je huid sterk en soepel blijft en het geeft een jonge uitstraling. Ook krijg je een zogenaamde rokersgezicht: een grijs getinte huid en diepe lijnen rondom je mond en ogen. Naast de rimpels in je gezicht, krijgt je hele lichaam hiermee te maken. Van je nek en je borst tot je armen, benen en bellen, geen enkele anti-rimpelcrème kan hier tegenop. En tot slot, uitdroging. Door het roken droogt je huid namelijk erg uit. Bedenk wel dat het tien jaar duurt voordat je de consequenties van het roken in je gezicht ziet. Dus als je nu nog niks merkt betekent dat nog niks!

Nog meer effecten van roken op je huid
Door roken herstelt je huid langzamer. Dat komt omdat het roken de bloedcirculatie verhindert in je lichaam. Dit langzame herstel kan op een verhoogde kans voor complicaties zorgen na een operatie. Ook tast roken je immuunsysteem aan en daardoor hebben rokers een verhoogde kans op infecties. Één van zo'n infectie is een verhoogde kans op kanker!

Dan hebben we ook nog goed nieuws. Wanneer je stopt met roken, binnen 48 tot 72 uur je lichaam is vrij van de nicotine. En binnen drie weken tot drie maanden je bloedcirculatie is een stuk beter geworden.

Wat vind jij van roken: lekker of een absolute no-go?

door Quirine