Beauty

Hooikoorts

Rode ogen, snotneus en een niesbui. Het klinkt je misschien wel bekend in de oren? De allergie genaamd hooikoorts! Ongeveer 15 tot 20% van alle Nederlanders krijgt tijdens zijn leven last van hooikoorts. Maar wat is het nou eigenlijk precies en ook belangrijk: wat kun je er tegen doen?

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen van sommige grassen, bomen en planten. Het afweersysteem reageert heel heftig zodra ze met pollen in aanraking komen. Daarbij komt de stof histamine vrij die klachten als een loopneus en tranende ogen veroorzaakt.

De term hooikoorts is afkomstig van een Engelse dokter die vaak een koortsig gevoel had in de ‘hooitijd’. Zodoende had hij de naam’ hayfever’ bedacht wat overigens helemaal niet van toepassing is op de allergie. Het heeft met zowel hooi als met koorts weinig te maken.

Hooikoortsklachten zijn in de perioden van januari tot en met september het ergst. De pollen van de planten, bomen en grassen worden via door de wind verspreidt. Handig weetje: op de site www.lumc.nl staat precies aangegeven welke pollen wanneer klachten veroorzaken. Handig om te kijken of jouw klacht er bij staat en hoe dat komt.

Typische hooikoortsklachten:

-          jeukende ogen en neus

-          niezen

-          verstopte neus

-          branderige ogen

-          jeukende ogen

-          tranende ogen

-          rode gezwollen ogen

Hooikoorts is goed te behandelen met medicijnen, maar daarmee genees je het niet. Wel is er nu een nieuw soort therapie wat schijnt te helpen, de zogenaamde immunotherapie. Deze therapie zorgt ervoor dat je minder gevoelig raakt voor pollen. Hiervoor moeten er elk jaar pollen geïnjecteerd worden. Uit onderzoek bleek dat 70 tot 80% daarna veel minder last heeft.

hooikoorts

Tips & trucs voor het verminderen van je hooikoorts:

-          wrijf zo min mogelijk in je ogen, daardoor wordt de jeuk alleen maar erger.

-          houd de ramen van je huis en auto dicht.

-          maak je kamer regelmatig schoon.

-          draag zowel buiten als binnen een zonnebril. Die beschermt je ogen tegen de pollen.

-          ’s ochtends zijn er minder pollen dan in de middag. Ga dus als het kan vroeg weg.

-          droog de was niet buiten. Pollen kunnen zich in je kleren nestelen.

-          kijk in de krant of op internet wat de hooikoortsverwachting is.

-          doe geen klusjes zoals het gras maaien.

Er zijn ook allerlei middeltjes te koop bij de drogist, kijk hier voor een overzicht. Het is een kwestie van uittesten wat bij jou het beste werkt!

Helpt niets meer? Ga eens langs bij een homeopaat. Daar wordt op een natuurlijke geneeswijze geprobeerd om de allergie te verhelpen.

Door Sanne

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved