Zonnebank enorm populair onder tienermeiden

Beauty door Redactie

Vorige week hielden we een onderzoekje onder de Girlscene bezoekers. We stelden jullie een aantal vragen over zonnebanken. En dit is de uitslag!

Wat blijkt: de zonnebank is enorm populair onder tienermeiden. Thuis zonnen blijkt het populairst. Opvallend is dat de meerderheid niet direct zou stoppen als bleek dat de zonnebank daadwerkelijk schade aanricht. Ook gebruikt meer dan de helft nooit bescherming bij het zonnebanken.

Frequentie & uitgaven

35 procent van de meiden gaat 1 tot 10 keer per jaar onder de zonnebank. Ruim één op de tien ondervraagden zegt elke maand te gaan. 10 procent van de tienermeisjes gaat zelfs elke week. Gemiddeld wordt er per jaar ongeveer 25 tot 50 euro uitgegeven aan het gebruik van de zonnebank.

Locatie

Thuis onder de zonnehemel gaan is veruit het populairst (48 procent). Andere favoriete locaties: de zonnestudio (36 procent), sportschool (10 procent) en de schoonheidssalon (6 procent).

Redenen

4 op de 10 meiden gaat alleen onder de zonnebank om bruin te worden. Een kwart van de meiden gebruikt de zonnebank om alvast een kleurtje op te bouwen, zodat zij in de zomer minder snel verbranden. Andere redenen die worden genoemd, zijn: ‘omdat ik het fijn vind’ (13 procent), ‘omdat ik het gevoel heb dat mijn huid er mooier/beter van wordt’ (11 procent)  of ‘omdat het een zomers gevoel geeft’ (10 procent).   

Risico’s

Ook stelden we de vraag: “Als je zeker wist dat je van zonnebanken huidkanker of een andere huidziekte zou krijgen, zou je het dan nog steeds doen?” Ruim veertig procent van de meiden geeft aan dat zij met deze wetenschap nog wel onder de zonnebank zouden gaan, maar dan minder vaak. Ruim een kwart zegt er over te twijfelen, 21 procent zou er direct mee stoppen. Opvallend: bijna één tiende van de respondenten geeft aan dat dit risico hen ‘niets uit maakt’.

Beschermd?

Meer dan de helft gebruikt geen bescherming bij het zonnebanken. Ruim 1 op de 10 smeert enkel met een product waarvan je extra snel bruin wordt.   

Leeftijdsgrens

Bij meer dan de helft van de meiden werd in de zonnestudio nooit naar hun leeftijd gevraagd. Ook vond er bij hen nooit een intakegesprek plaats. Jonge meiden zijn het wel eens met de leeftijdsgrens die geldt in zonnestudio’s, hoewel ruim 4 op de 10 meiden aangeeft dat deze wat hen betreft wel teruggebracht mag worden naar 12 of 16 jaar.

Alternatieven

2 op de 3 meiden gebruikt ook zelfbruiners om bruin te worden zonder zon. De spray-tan methode blijkt totaal niet populair onder deze doelgroep.