Tattoos: tips en mijn ervaring

Beauty door Redactie

Tattoos: enorm veel mensen hebben ze, en steeds meer jonge meiden kiezen er voor of twijfelen erover. Daarom werd het hoog tijd voor een tattoo-topic! Kan ik meteen de mijne showen... ;-)

Afgelopen april heb ik een tattoo laten zetten, waar ik al jaren over nadacht. Ik had altijd iets met tatoeages, maar vond veel plekken en vormen erg ordinair. Ik wilde graag een tattoo die stijlvol en vrouwelijk was, en op een bijzondere plek, die ik ook kon bedekken. Lang twijfelde ik, totdat ik de tattoo bij Victoria Beckham een paar jaar geleden zag. Zij heeft een sierlijke tekst op haar rug, horizontaal geschreven over haar ruggengraat. Ik zag deze plek en dacht meteen: wauw!

Maar nu ben ik geen typje dat impulsief meteen naar de tattooshop rent, en dus heb ik er een paar jaar over nagedacht. En een paar maanden geleden wist ik het: ik ging het doen! Inmiddels was ik ook al uit over de tekst die ik wilde. Ik wilde absoluut voor een literaire tekst gaan, en het liefst in het Frans - mijn lievelingstaal, waar ik een hoop boeken in heb gelezen. Uiteindelijk koos ik voor een van mijn favoriete kinderboeken: Le Petit Prince. De zin luidt: "on ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux", wat vrij vertaald betekent: "de essentiele dingen in het leven zie je niet met je ogen, maar enkel met het hart!"

monique tattoo

Mijn tips bij het zetten van een tattoo:

- Denk HEEL goed na. Klinkt logisch, maar een hoop mensen doen dit niet! Ik heb hem nu een paar maandjes en heb nog geen moment spijt gehad. Maar: ik denk dat dit vooral is gekomen omdat ik er jaren over nagedacht heb, en dus zeker wist dat het geen 'miskoop' (wat klinkt dit raar voor een tattoo ;-)) zou zijn. Ik denk dat dat de grote truc is: denk heel, heel, heeel lang na over een tattoo. Spijt krijgen kan altijd, maar als je er een paar jaar over heen laat gaan, haal je wel de meeste twijfels weg. En: bij twijfel, gewoon niet doen. Haast je niet, dat is nergens voor nodig. Het is geen truitje waar je over twijfelt, tenslotte! :-)

- Iedereen moet het natuurlijk voor zich bepalen, maar ik zou nooit een tattoo zetten omdat het een trend is, omdat een celebrity hem precies heeft, et cetera. Natuurlijk werd ik geinspireerd door Victoria Beckham qua plek voor de tattoo, maar precies eentje overnemen die een ander heeft, is wel erg onorigineel. Geef er je eigen draai aan, het is jouw lichaam en (ja, nu klink ik als je moeder!) je hebt 'm voor je hele leven.

- Neem iemand mee naar de tattooshop! Geen hele familie of vriendengroep, maar 1 goede vriendin of familielid kan wel heel fijn zijn (zeker iemand die al ervaring heeft met tattoos en je gerust kan stellen). Dit was voor mij in ieder geval heel fijn.

- Bedenk goed of je je tattoo wil kunnen bedekken, omdat je bijvoorbeeld een bepaald beroep doet of wil gaan doen. Als je geneeskunde wil studeren, is een grote tattoo op je pols wellicht niet handig....

-

- Kies een goede tattooshop. Vraag in je omgeving naar ervaringen met tattooshops. Bekijk de site, stuur een mail of ga gewoon eerst even langs. Maak geen afspraak via de telefoon, maar ga altijd even langs de shop om het te bekijken, en even te praten met een tatoeëerder of de eigenaar. Heb je er geen goed gevoel bij, doe het dan niet! Er zijn duizenden tattooshops.
Ik heb de mijne laten zetten bij House of Tattoos (www.houseoftattoos.nl) op de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Dit is een van de beste en bekendste shops in Amsterdam met meerdere artists, die allemaal weer in wat anders gespecialiseerd zijn. Het is een klein, rustig en schoon zaakje met super aardige mensen. Erg fijn!

- Bespaar niet op een tattoo! Ik ken mensen die naar een louche zaakje gingen of zelfs naar het buitenland, 'omdat het daar 25 euro goedkoper is'. DOE DIT NIET! Bezuinig nooit, maar dan ook nooit op een tattoo. Hij zit er je hele leven, dus dan kun je maar beter even 25 euro verder sparen. En daarnaast is het sparen voor een tattoo ook leuk; elke maand ben je er dan een stapje dichter bij, en het geeft je de tijd om nog eens goed na te denken (zie punt 1...). Nee, tattoos zijn niet goedkoop, maar het is in dit geval bijna altijd: goedkoop is duurkoop!

-

- Bereid je goed voor. Bij goede tattooshops krijg je een handleiding of a-4'tje met tips en regeltjes mee als je de afspraak maakt (vaak staan deze ook online of zeggen ze het aan de telefoon). Geen alcohol drinken of drugs nemen van tevoren (duhh!), goed eten op de ochtend van de afspraak, etc etc. Een pijnstiller van tevoren nemen kan helpen, maar neem geen aspirine; beter is paracetamol (qua bestanddelen).
Ik had heel erg last van duizeligheid en bijna flauwvallen van tevoren. Gelukkig had ik een flesje Energydrink bij me en wat Dextron druivensuiker; dit raad ik echt aan!

- Volg de regels van de tattooshop goed op. Dus niet het verband er af halen voordat het mag, niet pulken en krabben aan de tattoo (denk aan de toekomst: hoe langer je er van af blijft, hoe mooier hij blijft!) en megavaak insmeren. Ik gebruikte Bepanthen (te vinden bij de baby-afdeling van de drogist); dit is vaak beter dan vaseline omdat het luchtig is en lekker uitsmeert en geen laagje achter laat, zoals vaseline vaak wel doet. En de komende tijd even niet (vol) in de zon met je tattoo, geen zwembad of sauna. Geduld is een schone zaak, zeker bij tattoos! :-)

Meer tips....

Last but not least, ik ben geen echte tattoo expert, natuurlijk, dus hier staan maar een aantal persoonlijke tips. Daarom verwijs ik jullie door naar echte experts voor meer tips, regels, hygiene advies, et cetera:

- http://www.tattoobob.nl/Tatoeage.aspx
- http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/diversen/23066-tips-voor-je-eerste-tattoo.html
- http://www.ehow.com/how_5394_care-new-tattoo.html