Lifestyle

Dit is hét stappenplan voor een geslaagde voorjaarsschoonmaak

Een doekje over de wastafel en af en toe de stofzuiger door je kamer halen is een routine die je elke week doet (als het goed is). Maar meestal is je opgeruimde kamer na een week weer een grote bende, hoe kan dat nou? Het is tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak, want we willen lekker fris de lente in! Dat betekent elk klein hoekje en kiertje schoon, dus steek de handen maar uit de mouwen. We geven je dé tips om dit handig aan te pakken, zodat de voorjaarsschoonmaak in no time is gedaan.

Het verschil met een normale schoonmaak is dat je tijdens de voorjaarsschoonmaak veel meer aandacht hebt voor de details. Het kost iets meer tijd omdat je kleine hardnekkige plekjes schoonmaakt die je normaal laat voor wat het is. Het is belangrijk dat je eerst alle losse spullen en troep opruimt voordat het echte werk kan beginnen. Hoe begin je dan de grote schoonmaak? Wij geven je vijf stappen. Woon je nog thuis of op kamers? Dan zal óf je mama erg gelukkig worden of je bent de beste huisgenoot ever! Kijk hier voor de beste schoonmaak hacks voor jou en je huisgenoten.
schoonmaak lente fris
1. De badkamer
First: de badkamer. Verwijder als eerste alle kalk met een antikalkproduct. Spray het op alle plaatsen waar kalk ontstaat en laat dit een half uurtje intrekken. Spoel het daarna af met water en droog het na met een doek. Nu zijn de tegelgroeven aan de beurt. Hier ontstaat vaak schimmel en dat willen we niet! Tea tree olie blijkt hierbij te helpen. Breng dit met een wattenstaafje aan op de groeven en na een half uur zijn alle schimmels gedood en douche je weer schimmelvrij.

2. De keuken
Geen grote schoonmaak is compleet zonder de koelkast en vriezer te cleanen. Wist je dat bacteriën in de vriezer een soort winterslaap houden? Ze gaan dus niet dood, ieuw. We beginnen bij de koelkast. Gooi alles wat over datum is weg en neem de binnen en buitenkant af met een doekje met azijn. Zet alvast de vriezer uit en leg een aantal handoekken op de grond om de nattigheid op te vangen. Na een dag is alles ontdooid en is de vriezer aan de beurt. De lades maak je ook met azijn schoon en viezigheden haal je weg met een sponsje. Bij de keuken hoort natuurlijk ook de oven, het fornuis en de gootsteen. Maak tot slot een nieuwe indeling van alle kastjes en zet alles netjes terug. Hulp nodig bij het indelen van de schone koelkast? Met deze tips is je koelkast super netjes en blijft het opgeruimd!

3. De woonkamer
Door de jaren heen hebben alle kussens en gordijnen veel stof opgevangen, dus de voorjaarsschoonmaak is een goed moment om dit op te lossen. Was alle kussenovertrekken en gordijnen voorzichtig. Ook kleden en boeken worden vaak erg stoffig. Klop ze uit en kijk ook vooral naar de kleine plekjes! Lichtknoppen en deurklinken zitten stiekem ook snel onder het stof. 

4. De slaapkamer
Als we het ergens over eens zijn met zijn allen, is het wel het hemelse gevoel als je in een schoon en fris bedje gaat liggen. Wat veel waarschijnlijk niet weten, is dat er miljoenen huisstofmuiten in je matras zitten. OMG. Draai dus elke twee weken je matras om en klop het stof tijdens de grote schoonmaak uit je matras. Strooi er flink wat baking soda over en laat het in halve dag intrekken. Stofzuig het daarna op en maak je bed op met frisgewassen beddengoed. Nighty night!
beddengoed roze fris

Dekbedovertrek bloemen, Bol.com | €33,71

5. Ramen en vloer
Almost done. Het is tijd voor het laatste onderdeel: de vloer en de ramen. Stofzuig het hele huis en lucht alles goed door. Maak de vloer vervolgens schoon met een vochtige dweil met koud water en een beetje natuurazijn. Allesreiniger met heet water mag ook. De ramen lap je met warm water en een flinke scheut azijn. Maak de ramen eerst schoon met een spons en water uit de kraan voordat je met het azijnmengsel aan de slag gaat. Haal de trekker eroverheen en droog na met een zeem. Pfiew... Dan is het nu tijd om lekker neer te ploffen op de bank en te genieten van een heerlijk schoon en lente-proof huisje!

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook