Lifestyle

7 tips hoe je op gewicht blijft tijdens de feestdagen

We schuiven bijna weer aan bij het kerstdiner en dat betekent: food for life. Stokbrood met een dikke laag kruidenboter, lamskotelet en een berg patat. Dan hebben we het nog niet over het toetje gehad... Kerstmis is hartstikke leuk, maar het cijfertje op de weegschaal na de feestdagen is iets minder om te lachen. Toch is er geen reden voor paniek, want wij hebben tips voor je, zodat je prima op gewicht blijft én geniet van al het lekkers deze dagen. 

Je tante die de lekkerste lasagne maakt, je moeder die heerlijke tiramisu op tafel tovert en die heerlijke kerstkoekjes bij de koffie... Allemaal dingen die net niet in het rijtje 'gezond' passen. Het is maar één keer in het jaar Kerstmis, dus natuurlijk mogen we het er lekker van nemen. Als je toch aan de lijn wil denken, is dat geen probleem. Wij hebben tips voor je, zodat je geniet én op gewicht blijft. Wist je trouwens dat het je gelukkig maakt als je vroeg begint met Kerstmis? Lees het in dit artikel

1. Begin de dag met een stevig ontbijt
Als je 's morgens aanschuift bij het kerstontbijt, hoef je je zeker niet in te houden. Als je gezond ontbijt met volkoren granen, magere kwark en fruit, heb je een goede bodem gelegd voor de rest van de dag. Dat betekent dat je niet hoeft te schransen tijdens het kerstdiner en je toch voldaan bent. Met honger aankomen bij het kerstdiner is dus erg gevaarlijk. Inspiratie nodig voor een gezond ontbijt? Lees dan dit artikel

2. Vermijd de kerstfilms
Je hebt twee opties: op de bank Home Alone kijken die je al tig keer hebt gezien of samen met je familie een wandeling maken. Als je voor de fitgirl optie gaat, maak je natuurlijk de wandeling. De afwas doen, is overigens ook een goed alternatief. Zie het als een soort van compensatie van het kerstdiner. Even de beentjes strekken zal je goed doen. Natuurlijk is 'All You Need Is Love-kerstspecial' een uitzondering op deze regel ;-). 

3. Schep van alles maar één keer op
Natuurlijk wil je al het lekkers proeven waar iedereen zo zijn best op heeft gedaan. Dat kan zeker, maar proef met mate. Schep een beetje op en spreek met jezelf af dat je alleen van het allerlekkerste nog een beetje mag. Dat is een goede deal, toch?

op gewicht kerstmis
4. Neem pauzes tussendoor
Als je alles als een malle naar binnen werkt, eet je waarschijnlijk meer dan wanneer je rustig eet. Het duurt ongeveer twintig minuten, voordat er een seintje naar je hersenen wordt doorgegeven dat je 'vol' zit. Neem een korte pauze tussen de gangen door en dan merk je dat je sneller een voldaan gevoel hebt. 

5. Zorg voor gezondere snacks
Het is natuurlijk erg makkelijk om een bak met chips op tafel te zetten. Wat dacht je ervan om hier een een schaal met gevulde tomaatjes naast te zetten? Zo is het een stuk makkelijker om voor de gezonde snack te gaan en dat is leuk meegenomen. Lees in dit artikel meer over gezonde snacks. 

6. Neem een kleiner bord
Dit klinkt misschien als een nutteloze tip, maar toch kan dit van grote waarde zijn voor je. Als je bord een maatje kleiner is, schep je automatisch minder op, want deze is een keer vol natuurlijk ;-). 

7. Voel je niet schuldig
Ladies, het is Kerstmis. De gezelligste tijd van het jaar, dus dan mag je niet vergeten om te genieten. Het is beter om er vrede mee te hebben dat je niet honderd procent healthy hebt gegeten, dan dat je jezelf een schuldgevoel aan gaat praten. Het is oké, in januari ga jij de sportschool gewoon op zijn kop zetten. 

Beeld: iStock | Bron: personal-trainer.nl, fit.nl, prima.co.uk

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook