Non-stop droge lippen

Beauty door Redactie

In de winter schijnen droge lippen meer dan normaal te zijn. Maar sommige meiden, waaronder ik, hebben dit vervelende kwaaltje non-stop. Ik ben achter een aantal interessante feiten hierover gekomen.

Leuk hoor die nieuwe lipstickkleur uitproberen, maar met gebarsten lippen ziet het er niet uit. Zoenen met droge lippen is als zoenen met een stuk karton, niet lekker. En als je keihard lacht, voel je de huid van je lippen trekken: pijnlijk. Ik was dit allemaal zo zat, dat ik op onderzoek uit ben gegaan.

drogelippen2

Vitamine B2
Het bleek niet alleen door externe factoren te komen. Een tekort aan vitamine B2 (Riboflavine tekort) heeft als gevolg dat je lippen erg droog worden. Om dit te voorkomen kun je meer zuivel- en graanproducten eten, maar ook bijvoorbeeld broccoli, spinazie, eieren en noten. Vitamine B2 is trouwens niet alleen goed voor je lippen, maar ook voor je haren en nagels.

Paraffine
Onlangs was ik in de M.A.C.-store voor een matte rode lipstick. De visagiste vroeg mij of ik altijd van die droge lippen had. Ja dus. Daarna vroeg ze mij welke lippenbalsem ik gebruik. Nou, welke niet? Ze pakte mijn tubetje er bij en zag de boosdoener 'paraffine' meteen staan op het ingrediëntenlijstje.  Ze vertelde mij dat paraffine (ook wel 'mineral oil' of 'liquid petroleum') genoemd, je eigen lichaamsvet weghaalt.

Na wat research op internet kom ik er achter dat er veel gezegd wordt dat je verslaafd kunt raken aan paraffine. Dat wordt door de meeste onderzoekers ontkracht. Het effect van producten met dit ingrediënt is alleen kort en je huid zal daarna net zo droog aanvoelen.
Ik heb de Lip Conditioner van M.A.C. aangeschaft (ik geloof dat hij twaalf euro kostte, niet goedkoop). Maar hij bevat geen paraffine en maakte mijn lippen in twee dagen super zacht.

drogelippen1

Dit deel van mijn verzameling haalde ik even snel uit wat tassen

Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat je al je andere lipbalsems in de prullenbak kunt gooien, dat doe ik ook niet. Ik wissel dit gewoon wat meer af en gebruik niet iedere dag meer 'normale' lipbalsems.

Bijten en nat maken
Waarschijnlijk wist je dit -net als ik- al een tijdje, maar de velletjes van je lippen afbijten of je lippen nat maken met je tong, maakt het nog veel erger. Toch bleef ik het 'stiekem' doen. Nu probeer ik iedere keer te denken aan al het geld dat ik kwijt ben met die dure lipproducten en dat weerhoudt mij. Misschien kun je daar voor jezelf ook een truc voor verzinnen?

Meer lipbalsems zonder paraffine:

drogelippen3

Etiney Huidherstellende Lip Balm, € 9,99

drogelippen8

Phyto 5 Lushious Lipbalm, € 9,90

drogelippen7

Yes to Carrots, C me smile, € 3,99

drogelippen5

Greenland Lip Balm, Mango, € 3,99

drogelippen6

Bodyshop, Lip Protector € 7,50

undefundraisinglipbalm

Une, Fund-Raising Lip Balm, € 9,99*

drogelippen4

Weleda, Lippenbalsem, € 4,45

*Wanneer je de Une lipbalm koopt, doneert Une € 1,- aan het Because I'm a Girl project van NGO Plan International. Hiermee help je de onderwijsprojecten voor de meisjes in Kameroen. Une is verkrijgbaar bij Mooi Parfumerie en zelfstandige parfumerieën.

Zijn jouw lippen ook vaak droog? En hebben jullie nog andere tips en trucs?

Foto's: Weheartit.com en Esmée

Door Esmée