De geschiedenis van... haarverf

Beauty door Redactie

Je haar een ander kleurtje geven is tegenwoordig niets bijzonders. Bijna de helft van de vrouwen loopt met een gekleurde coupe. Maar wanneer zijn we daar aan begonnen? En waarom?

Iedere keer wanneer ik mijn lokken volsmeer met een mengsel dat ervoor zorgt dat ze lichtblond worden, vraag ik mij dat dus af. Hoe deden ze dat vroeger? Wanneer begonnen ze met deze, eigenlijk gekke, gewoonte?

geschiedenishaarverf

Dat is dus een hele tijd geleden. Archeologen hebben ontdekt dat de Egyptenaren van rond 1500 voor Christus al henna, kamille en indigo gebruikten als haarkleurmiddel. Ook werden er bessen en plantenextracten gebruikt als kleurspoeling. In de 17e en 18e eeuw waren vrouwen al wat verder en gebruikten ze citrussappen, zwavel, aluin en een mengsel met honing om hun haar op te lichten.

geschiedenishaarverf

Aan het begin van de 19e eeuw maakten sommige mannen hun lichtgrijze snor donkerder met zilvernitraat. Hieruit is ook de eerste haarverf ontstaan. Die bestond uit zilvernitraat met gomwater en gedestilleerd water. Meteen was het verven van je haar ontzettend populair, totdat bleek dat je haar hier niet bepaald mooier van werd. In 1907 was Auréole het eerste merk dat haarverf als product op de markt bracht, nu beter bekend als L'Oréal. Dit was een synthetische formule met paraphenylenediamine (leuk scrabblewoord!). Enkele jaren later kreeg L'Oréal concurrentie van Clairol. Clairol zorgde in 195 voor een revolutiedoor met een kleuring te komen die in één stap werkte. Met Miss Clairol Hair Color Bath kon je je haar verhelderen en kleuren zonder gebruik van hardere bleekproducten.

geschiedenishaarverf

Sindsdien verven we massaal onze lokken. In de jaren '20 kleurden meisjes hun haar om hun stijlgevoel te veranderen. Maar later, in de jaren '30 was haarverf juist weer voor 'meisjes van lichte zeden'. Eind jaren '30 werd haarverf wat meer geaccepteerd. Toch was het tegen de jaren '50 nog steeds een schande om toe te geven dat je je haar verfde. Het taboe werd uiteindelijk doorbroken door de advertentiecampagne 'Doet zij het... of doet zij het niet? Enkel haar kapper kan het met zekerheid zeggen.' In de jaren '70 kwam L'Oréal met, de nu nog bekende slogan: 'Omdat ik het waard ben'. Hierdoor zagen vrouwen haarverf als middel waarmee ze konden laten zien wie ze zijn.

Niet alleen haarverf heeft een hele geschiedenis, ook de kleuren hebben verschillende betekenissen gehad.

geschiedenishaarverf

Blond en rood
Vroeger waren er al periodes dat de ene haarkleur populairder was dan de andere. Er is bijvoorbeeld een tijd geweest dat rood haar een teken van klasse en stand was. Maar in de vroege middeleeuwen werd juist weer gedacht dat rood haar een teken was van hekserij. Jaren later toen koningin Elizabeth met haar rode manen in beeld kwam, werd rood haar weer een weerspiegeling van koninklijke status. En worden er nu veel grapjes gemaakt over meisjes met blond haar, in sommige periodes uit de geschiedenis stonden blonde mensen heel hoog op de sociale ladder. Blond werd over het algemeen wel als sexy beschouwd. Voordat blond door Hollywood populair werd, kleurden 'vrouwen van de nacht' hun haar geel of blond en tijdens de Renaissance hadden blonde vrouwen een engelachtige betekenis.

geschiedenishaarverf

Bruin en zwart
Tijdens de Romeinse maatschappij verfden de arme vrouwen hun haar zwart. Maar de donkerste tinten van bruin, de het meest voorkomen in Azie, Zuid-Amerika en Afrika, zorgden in Europa juist weer voor een exotisch beeld. Donker haar komt het meest voor; ruim 60% van de wereldbevolking heeft donker haar. Donker haar is het minst gevoelig voor haarproblemen door dat het, integenstelling tot blond haar, veel melanine bevat.

geschiedenishaarverf

Spoeling, permanent of half permanent?
Een kleurspoeling is het goedkoopst. De naam zegt het al, deze kleur verdwijnt weer na een aantal spoelbeurten. Heel handig wanneer je een kleur wilt uitproberen of wanneer je geen zin hebt in uitgroei. Het nadeel van een spoeling is dat je je haar er niet lichter mee kunt maken. Je haar blonderen kun je alleen met permanente verf. Je kunt het bijhouden door de uitgroei te verven. Wij raden je niet aan om met permanente verf te gaan doe-het-zelven, het kan namelijk flink mislukken. Dan is er nog de half permanente verf. Hiermee kun je je haar een andere tint geven, iedere tint behalve heel licht blond. Deze blijft zo'n 24 wasbeurten zitten, dus ook bij deze heb je geen last van uitgroei.

Verf jij je haar? En doe je dat zelf of laat je het aan de kapper over?

Bron foto's: Weheartit.com

Door Esmée