Beauty

De geschiedenis van... haarverf

129

Je haar een ander kleurtje geven is tegenwoordig niets bijzonders. Bijna de helft van de vrouwen loopt met een gekleurde coupe. Maar wanneer zijn we daar aan begonnen? En waarom?

Iedere keer wanneer ik mijn lokken volsmeer met een mengsel dat ervoor zorgt dat ze lichtblond worden, vraag ik mij dat dus af. Hoe deden ze dat vroeger? Wanneer begonnen ze met deze, eigenlijk gekke, gewoonte?

geschiedenishaarverf

Dat is dus een hele tijd geleden. Archeologen hebben ontdekt dat de Egyptenaren van rond 1500 voor Christus al henna, kamille en indigo gebruikten als haarkleurmiddel. Ook werden er bessen en plantenextracten gebruikt als kleurspoeling. In de 17e en 18e eeuw waren vrouwen al wat verder en gebruikten ze citrussappen, zwavel, aluin en een mengsel met honing om hun haar op te lichten.

geschiedenishaarverf

Aan het begin van de 19e eeuw maakten sommige mannen hun lichtgrijze snor donkerder met zilvernitraat. Hieruit is ook de eerste haarverf ontstaan. Die bestond uit zilvernitraat met gomwater en gedestilleerd water. Meteen was het verven van je haar ontzettend populair, totdat bleek dat je haar hier niet bepaald mooier van werd. In 1907 was Auréole het eerste merk dat haarverf als product op de markt bracht, nu beter bekend als L'Oréal. Dit was een synthetische formule met paraphenylenediamine (leuk scrabblewoord!). Enkele jaren later kreeg L'Oréal concurrentie van Clairol. Clairol zorgde in 195 voor een revolutiedoor met een kleuring te komen die in één stap werkte. Met Miss Clairol Hair Color Bath kon je je haar verhelderen en kleuren zonder gebruik van hardere bleekproducten.

geschiedenishaarverf

Sindsdien verven we massaal onze lokken. In de jaren '20 kleurden meisjes hun haar om hun stijlgevoel te veranderen. Maar later, in de jaren '30 was haarverf juist weer voor 'meisjes van lichte zeden'. Eind jaren '30 werd haarverf wat meer geaccepteerd. Toch was het tegen de jaren '50 nog steeds een schande om toe te geven dat je je haar verfde. Het taboe werd uiteindelijk doorbroken door de advertentiecampagne 'Doet zij het... of doet zij het niet? Enkel haar kapper kan het met zekerheid zeggen.' In de jaren '70 kwam L'Oréal met, de nu nog bekende slogan: 'Omdat ik het waard ben'. Hierdoor zagen vrouwen haarverf als middel waarmee ze konden laten zien wie ze zijn.

Niet alleen haarverf heeft een hele geschiedenis, ook de kleuren hebben verschillende betekenissen gehad.

geschiedenishaarverf

Blond en rood
Vroeger waren er al periodes dat de ene haarkleur populairder was dan de andere. Er is bijvoorbeeld een tijd geweest dat rood haar een teken van klasse en stand was. Maar in de vroege middeleeuwen werd juist weer gedacht dat rood haar een teken was van hekserij. Jaren later toen koningin Elizabeth met haar rode manen in beeld kwam, werd rood haar weer een weerspiegeling van koninklijke status. En worden er nu veel grapjes gemaakt over meisjes met blond haar, in sommige periodes uit de geschiedenis stonden blonde mensen heel hoog op de sociale ladder. Blond werd over het algemeen wel als sexy beschouwd. Voordat blond door Hollywood populair werd, kleurden 'vrouwen van de nacht' hun haar geel of blond en tijdens de Renaissance hadden blonde vrouwen een engelachtige betekenis.

geschiedenishaarverf

Bruin en zwart
Tijdens de Romeinse maatschappij verfden de arme vrouwen hun haar zwart. Maar de donkerste tinten van bruin, de het meest voorkomen in Azie, Zuid-Amerika en Afrika, zorgden in Europa juist weer voor een exotisch beeld. Donker haar komt het meest voor; ruim 60% van de wereldbevolking heeft donker haar. Donker haar is het minst gevoelig voor haarproblemen door dat het, integenstelling tot blond haar, veel melanine bevat.

geschiedenishaarverf

Spoeling, permanent of half permanent?
Een kleurspoeling is het goedkoopst. De naam zegt het al, deze kleur verdwijnt weer na een aantal spoelbeurten. Heel handig wanneer je een kleur wilt uitproberen of wanneer je geen zin hebt in uitgroei. Het nadeel van een spoeling is dat je je haar er niet lichter mee kunt maken. Je haar blonderen kun je alleen met permanente verf. Je kunt het bijhouden door de uitgroei te verven. Wij raden je niet aan om met permanente verf te gaan doe-het-zelven, het kan namelijk flink mislukken. Dan is er nog de half permanente verf. Hiermee kun je je haar een andere tint geven, iedere tint behalve heel licht blond. Deze blijft zo'n 24 wasbeurten zitten, dus ook bij deze heb je geen last van uitgroei.

Verf jij je haar? En doe je dat zelf of laat je het aan de kapper over?

Bron foto's: Weheartit.com

Door Esmée

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

129 reacties

 • 8 jaar geleden SweetKimmy_JB

  Ik ben van België en ik vind dus nergens spoeling! alleen halfpermanent en permanent... En ik zou heel graag eens wat experimenteren met kleuren. Alleen van die carnavalspuitbussen kan ik vinden.

 • 8 jaar geleden Daphne_c

  Ik verf mijn haren al van groep 8. Zit nu in het eerste jaar van een HBO studie oftewel zon 9 jaar later. Ben nu 21aha. Ik moet zeggen mijn haren zijn heel gezond dus kan niet echt zeggen dat mijn haren er onder geleden hebben. Ben van mezelf donkerbruin en heb al zwart blond rood lichtbruin alles zowat gehad van standaard kleuren haha. Verf t meestal via zon pakje maar heb laats x knal rode plukken in mijn haren laten zetten bij de kapper. Moest mijn haar eerst geblondeerd worden. NOU na 3 x wassen was het rode helemaal weg en had ik blonde plukken!!!

 • 8 jaar geleden fashionflush

  ik vind trouwens de kleur van dat meisje op de foto hoerboven (die lijkt op marilyn monroe) heeeeel mooi

 • 8 jaar geleden fashionflush

  ik heb van mezelf blond haar, maar toen ik mijn haar een keer bruin had geverfd, wilde het bijna niet meer blond worden! dus nu heb ik me haar weer blond geverfd (nouja me moeder want die is kapster). ik gebruik kruidvat eigen merk, niet duur en werkt hardstikke goed!

 • 8 jaar geleden JC0301

  @xRainbowdick Ik heb van mezelf donkerbruin haar en ik heb een week geleden mijn haar geverfd. Juist ja, mahonie van Syoss. Bij mij is er vrijwel geen verschil, hoewel er op de achterkant wel stond dat het geschikt was voor donker haar. Nja. XD

 • 8 jaar geleden xRainbowdick

  ik heb van mezelf zwart haar

  maar k ga het nu rood kleuren (:

  ze zeggen dat mahonie van syoss goed pakt op donker haar dus die ga k uitproberen en als het dan toch nie mooi is dan word het veel anti roos shampoo gebruike en dn trug zwart erover

 • 8 jaar geleden Excognitatiom

  ik blondeer mijn haar zelf, is veel goedkoper en makkelijker. ik gebruik gewoon producten uit een kapperswinkel, maar ik wil het binnenkort wat warmer blond.

 • 8 jaar geleden kuzzz

  Ik verf mijn haar wel, ga om de zoveel tijd naar de kapper om mijn uitgroei bij te laten werken

 • 8 jaar geleden Pien

  ik verf mijn haar niet, ik ben wel tevreden

 • 8 jaar geleden Sabine7

  Ik heb eerst een donker rode kleur gehad, dat was halfpermanent. ik heb van mezelf donker bruin haar en heb het nu zwart geverft permanent. maar moest eigenlijk 2 lagen over elkaar (dus 2 pakjes) en dat hadden we niet gedaan dus het is nog wel donkerder maar heb geen uitgroei en het is niet meer super zwart. als ik nu het 2e pakketje erin smeer dan is het wel weer goed zwart (: Love it

 • 8 jaar geleden ThePretender

  ik verf mijn haar met half permanente verf =)

  bevalt prima!

 • 8 jaar geleden kuikennnn

  ik doe haarspoeling want verven is eigenlijk voor altijd als je je eigen haarkleur weer wilt of je moet het uit laten groeien

 • 8 jaar geleden havefaithinme

  Er staat een typfoutje in 'Clairol zorgde in 195 voor een revolutiedoor met een kleuring te komen die in één stap werkte.' Verder leuk artikel!

 • 8 jaar geleden AllThingsAwesome

  wil wel een keer kleurspoeling proberen, maar niet echt verven

 • 8 jaar geleden 97080701

  ik ga binnenkort voor het eerst mijn haar laten verven, ik hoop dat het mooi wordt .

 • 8 jaar geleden BLONDxxxx

  @winniedepooh

  ik weet niet welke kleur haar je nu hebt?

  er zijn genoeg mensen met blond haar en donkere wenkbrauwen, ik zelf ook.

 • 8 jaar geleden Marrel

  Heb mijn haar veels te vaak geverft, het is nu helemaal kapot. Ik ben het aan het laten uitgroeien, nu al een jaar lang, pfft.

 • 8 jaar geleden SkyofMLM

  Haha ik was paars daar werd ik stiekem best blij vanx) Heb bijna alle kleuren nu wel gehad, ik vond knalblond en bijna zwart het mooist Kleuren is leuk:p

 • 8 jaar geleden youcantdeny

  ik wil mijn haar een paar tinten lichter, maar ik ben zo bang dat het verkeerd uitpakt, omdat ik nogal donkere wenkbrauwen heb..

 • 8 jaar geleden edith

  ik had eerst me haar rood geverft, maar dat bleef veel te lang zitten en je zag dikke uitgroei terwijl het toch halfpermanent was!

 • 8 jaar geleden Inspiratieloos2

  nog nooit geverfd, als je nu begint blijf je ermee bezig xD.

  en verder vind ik mijn bruine haar wel gewoon een leuke haarkleur.

 • 8 jaar geleden miu

  k doe altijd coupe soleil

 • 8 jaar geleden Bianche

  Kun je bij de kapper ook om half permanent / kleurspoeling vragen? Is dit goedkoper dan het permanent laten verven?

  Ik wil van donkerbruin naar rood, iemand goede ervaringen mee? Ben namelijk beetje bang dat het verkeerd uitpakt ;p

 • 8 jaar geleden SMOLDERHOLIC

  Ik heb m'n haar echt nog nooit geverfd, ben wel blij met m'n blonde haar

 • 8 jaar geleden Sarah

  Ik heb van mezelf lichtbruin haar en kleur het diep donkerbruin met henna. Het is niet schadelijk voor je haar, het is zelfs goed! Het maakt het dikker, glanzender, gezonder EN het effect is véél natuurlijker dan met chemisch spul.

  Echt een aanrader.

 • 8 jaar geleden Swooned

  Ik twijfel heel erg, ik denk toch niet dat ik het ga doen. Ik heb nu donkerbruin/zwart haar.

 • 8 jaar geleden Eline

  Ik heb ongeveer alle kleurtjes al wel zo'n beetje gehad maar ben nu al een tijdje blijven steken op rood :')

 • 8 jaar geleden priscilla

  ik heb van mezelf donkerblond haar en ik heb me haar rood geverft.

  daarvoor had ik het zwart met groen en ik heb het ook helemaal zwart gehad.

  ik denk dat ik me haar over een tijdje paars ga verven met een kleurspoeling

 • 8 jaar geleden JaneAustenFan

  heb van mezelf middenbruin haar, vind het wel heel mooi, maar ik wilde wat anders. toen heb ik een super donkerbruine kleurspoeling laten doen bij de kapper - was het zwart! ik kreeg wel super veel complimentjes maar gelukkig werd het langzaam donkerbruin! kleurspoeling is trouwens heel goed voor je haar he

 • 8 jaar geleden Damon_master_piece

  Ik heb alleen hairlights gebruikt om tint aan me haar te geven.

 • 8 jaar geleden haveAparty

  Mijn haar is blonder onder dan bovenin. Dus ik laat het altijd blonderen bovenin zodat het niet zo vet lijkt.

 • 8 jaar geleden JustLoveLovex

  Verf het al 3 jaar, eerst altijd blond, maar sinds een paar maanden donkerbruin, I like.

 • 8 jaar geleden lynn166

  Hmm,ik heb m'n haar nog nooit geverfd maar ik ben dan ook best tevreden met mijn haarkleurtje. Gewoon simpel donkerbruin maar het heeft wel goeden vonken in de zon... Maar misschien over een paar jaar wie weet eens honing of bronskleurig

 • 8 jaar geleden elise_96

  gister mijn haar geverfd, kastanje bruin, supermooi! ben er heel blij mee

 • 8 jaar geleden GummyBear123_

  kj, best wel een interessant artikel.

  ik verf mn haar niet, vind mn eigen haarkleur mooi XD

 • 8 jaar geleden Lisa

  ik heb het nog nooit geverft ik ben tervreden met m'n eigen kleurtje

 • 8 jaar geleden Dorientjuh

  Ik heb m'n haar heel vaak geverft. Nu is het rood. en verf ik het iedere maand opnieuw. Thuis. want de kleur vervaagt best snel en dan begint mijn uitgroei me te ergeren x]

 • 8 jaar geleden Galoush

  ik verf mijn haar al 8 jaar om de 6 weken en niets niet beschadigingen (maar doe het ook bij de kapper) het is springlevend en gezond

 • 8 jaar geleden Mandy

  wel leuk om te weten

  heb al zo vaak m'n haar geverfd

  heb goudblond, lichtbruin, chocoladebruin

  en rood gehad. nu heb ik lichtbruin maar

  dat ga ik in 't weekend donkerbruin verven.

  ben van mezelf ook donkerbruin.

  plukjes doe ik soms bij de kapper,

  als ik me hele haar verf doe ik 't zelf.

 • 8 jaar geleden EddieVedder

  Heb mn haar 9383 keer geverfd,

  leuk artikel! ;D

 • 8 jaar geleden Vy-vy-anh

  Ik heb m'n haar 1x geverfd en 1x geblondeerd, maar toen wist ik nog niet dat blonderen echt slecht was/ is voor je haar. Nu wil ik het wel eens met een kleurspoeling. Het blijft 24 wasbeurten, dus meestal douche ik 3/4x per week. Dus dan blijft het er ongeveer 2 maanden in. Best wel handig, als je het niet leuk vindt of iets nieuws wilt uitproberen. Snel eens een x gaan doen .

 • 8 jaar geleden TheHardestPart

  leuk artikel! (:

 • 8 jaar geleden fashionaddictxx

  ik heb t een keer geverft.

 • 8 jaar geleden HeartChanel

  ik wil het ook niet beschadigen..

 • 8 jaar geleden HIM_angel

  ik verf mn haar niet omdat k het niet wil beschadigen.

 • 8 jaar geleden monique

  ik heb nog nooit mijn haar laten verven maar wil het echt een keertje doen word een beetje gek van zwart haar...

 • 8 jaar geleden Jlanda

  Leuk stukje! haha

 • 8 jaar geleden illbesleeping

  ik heb een keer mijn haar rood proberen te verven met een duur ding van l'oreal, het was magenta, soort donkerrood. en ik heb van mijzelf donkerbruin haar. na het verven, zag je geen enkel verschil. toen ben ik maar naar de kapper gegaan en heeft die het écht geverfd, en dat is echt geweldig. het bevalt echt goed. ookal is de kleur er na 5 maanden wel uitgegroeid en uitgewassen...

 • 8 jaar geleden jeepeetje

  @ fashionandstuff misschien een keer zo'n kleurspoelinkje?

  Heb rood haar van mezelf , en highlights van de kapper=)

 • 8 jaar geleden Julie

  Hmm, ik ben al heel lang aan het twijfelen, zal ik mijn haar verfen?

  Want het is nu heel donkerblond en dat ziet er zo vettig uit, dus tja...

 • 8 jaar geleden BleuEyesGirl

  wat een goed artikel!

  hele leuk om te lezen

  BTW: ik verfde het 1 keer, en toen zag niemand het.

  ben wel blij met mijn haarkleur

  trouwens, doe-het-zelven is helemaal niet zo heel risicovol

 • 8 jaar geleden xIcecreamA

  haar geverft eerst heel donker bruin nu lichtbruin

 • 8 jaar geleden floweer

  ik heb twee keer high lights gehad, was wel erg mooi maar de uitgroei was erg irritant. nu heb ik weer gewoon mijn eigen bruine kleur terug

  wel een leuk artikel!

 • 8 jaar geleden Koosje

  ik ga mijn blonde haar niet verven want ik ben er blij mee.

 • 8 jaar geleden CHRLLY

  Wat een superleuk artikel, nooit bij stilgestaan want ik verf het nooit. Maar toch leuk om te weten!

 • 8 jaar geleden anne012

  hou niet van verven, maar maak wel beetje blonde plukjes met citroensap!

 • 8 jaar geleden Raartjee

  allergisch

 • 8 jaar geleden mademoisellecoco

  kheb zwart haar

  kheb het blond geverfd en nu weer terug geverfd

  naar zwart, past het beste bij mn donkere huidskleur

  x

 • 8 jaar geleden Bootlegs

  Leuk! Ik laat 't verven bij de kpper Meshes.

 • 8 jaar geleden Rainbow

  Leuk! Ik had er eigenlijk nooit zo over nagedacht

 • 8 jaar geleden Christa

  ik verf mijn haar al iets van 7 jaar, eerst altijd zelf,

  maar tegenwoordig laat ik hetop school verven

 • 8 jaar geleden BESTDAMNTHING

  Ik verf mijn haar niet.

 • 8 jaar geleden Sanne

  Ik verf het niet echt maar ik gebruik blondspray

 • 8 jaar geleden samiratjeu_8

  Roos is mijn favoriet!

 • 8 jaar geleden Stino

  heb wel ooit zo'n spoeling gehad, donkerbruin, maar die werd meer rood.:S ik wil donkerbruin of juist iets lichter haar!

 • 8 jaar geleden phelps

  leuk artikel! maar ik verf mn haar niet, heb een keer highlights gehad en mn haar werd daar zo stug van en moeilijk te kammen na t douchen dat ik voorlopig iig au naturel blijf.

 • 8 jaar geleden sanne

  Ik heb mn haren (donker)blond geverfd, heb zelf bruin haar en wilde weles wat anders proberen(: Ik heb t zelf gedaan!

 • 8 jaar geleden Anna

  Ik verf m'n haar niet. Heb van mezelf donkerblond haar en soms lijkt het door de zon net of er highlights inzitten, maar dat is niet zo. Ik vind m'n haar mooi zoals het is, dus ik ga het ook niet verven.

 • 8 jaar geleden QUARESMAA27

  ik verf mijn haren ook niet, ik vind ze zo mooi

 • 8 jaar geleden Riiiiii

  Ik ben van nature blond, en ik ben er erg blij mee <3

 • 8 jaar geleden ilovebakery

  leuk artikel!

 • 8 jaar geleden FancyxFashion

  Haren verven is handig

  alleen het nadeel is dat je uitgroei krijgt !

 • 8 jaar geleden Nuran

  ik verf mijn haren nooit mijn haren zijn mooi hoe ze zijn

 • 8 jaar geleden LOVExISxAWESOME

  van me zelf ben ik blond toen heb ik het licht blond geverfd daarna roze kleurspoeling plukken in me blonde haar daarna. zo rood geverfd als het plaatje daarna er mahoniebruin erin gedaan en nu donkerbruin met nog steeds me rode gloed erdoor heen en in de zomer ga ik het weer ontkleuren:P en weer blond doen

 • 8 jaar geleden Sarah

  Ik ben natuurlijk blond en wil het voor geen goud verven. (nooit gedaan ook trouwens)

 • 8 jaar geleden poppetjexxx

  Ik zou het wel eens willen, maar dan blijf je bezig, of je hebt uitgroei..

  Dus ik laat het zonnetje maar zijn werk doen!

 • 8 jaar geleden kopjechino

  cool!

 • 8 jaar geleden rosetheone__

  volgende vakantie hebk meches (:

 • 8 jaar geleden rielaana

  ik zet elke zomer een roden kleurspoeling

 • 8 jaar geleden tafeltjedekje

  ik gebruik sinds het einde van de zomer een kleurspoeling.. en ik ben helemaal verslaafd! omdat ik geen uitgroei wil heb ik dit gekozen.. heb het tot nu toe 4x gedaan en het blijft bij mij echt lang zitten ik gebruik ook shampoo´s voor gekleurde haren en dat is echt een aanrader! daardoor blijft je kleur echt langer mooi! maar nu ben ik ook niet heel extreem veranderd van kleur; van lichtbruin naar midden/chocoladebruin..

 • 8 jaar geleden YaoiAme

  ik verf me haar ook best vaak (:

 • 8 jaar geleden wies

  Heb 1 keer me haar iets blonder geverfd.

  Geen kleurspoeling, je ziet 't tog amper...

 • 8 jaar geleden IrisLoveSinging

  ik verf mijn haar altijd rood

 • 8 jaar geleden fleur

  blondspray(L)

 • 8 jaar geleden Niemand

  ben begonnen met verven, maar ben nu overgestapt op spoeling. Ben toch niet van plan om ze ooit nog licht te maken. Mocht dat wel het geval zijn, zie ik dan wel weer.

 • 8 jaar geleden Manon

  dit is nou nog eens een artikel met een verhaal!

  ja leuk

  n.b.: je kan je haar niet lichter vérven, alleen blonderen.. niet echt verven

 • 8 jaar geleden Kirsten

  Ik doe mijn haar niet verven

 • 8 jaar geleden chucky1012

  Funny!

 • 8 jaar geleden Blueflame

  @nailplishh,

  huh. hoezo komt het blondeterug?:O je uitgroei is toch bruin?

 • 8 jaar geleden bolliewollie

  wat leuk :P

 • 8 jaar geleden Didi

  Ik wil het rood verfe maar me moeder vind het lelijk... ik hoop dat ik well gwn kleurspoeling mag (:

 • 8 jaar geleden Ellen

  @13722; dat zijn lichte kooien, prostituees of hoeren (allemaal synoniemen of het scheelt niet veel! )

  @Rozemarijntj; volgens mijn Van Dale is dIstillatie nog correcter (van dEstillatie wordt hiernaar doorverwezen)

  @Girlscene; ondanks dat zij donker manen hebben (en volgens jullie meer problemen) vormt het haar van de vrouwen uit Indië toch de basis voor de beste pruiken!

 • 8 jaar geleden Zout

  Ik verf mijn haar en doe het zelf, omdat het zo vaak moet met uitgroei enzo.

  Mijn echte haarkleur is namelijk lichtblond en ik verf het bruin.

 • 8 jaar geleden Eline

  Vroeger toen ik 12 was verfde ik het al blond, toen ik 15 was had ik mijn eigen haarkleur weer terug. Een jaar later verfde ik het blond(staat me wel maar zonde achteraf) en sindsdien moet ik het steeds bruin verven omdat anders het blonde weer tevoorschijn komt. En nu wil ik mijn eigen haarkleur terug maar dat kan niet(en mijn haar groeit ook langzaam). Conclusie: verf niet je haar want je blijft ermee bezig!

 • 8 jaar geleden cup_a_cake

  ik zelf heb donkerbruin haar. das best lastig met verven enzo, maar ik heb nu iets lichter bruin met een rode gloed erin

 • 8 jaar geleden Siiel

  nix gemerkt van spelfouten, heb er ook niet op gelet

  handig artikel !

 • 8 jaar geleden Kizu

  @13722 Meisjes van lichte zeden zijn prostituees.

 • 8 jaar geleden appelflapx

  ik verf het aan het eind van de zomer paar tinten donkerder bruin, alleen ik krijg nooit uitgroei terwijl het wel andere kleur is en permanent ;D

 • 8 jaar geleden Charmander

  @Kissingthemoon ze moeten eigenlijk iemand zoeken die ALLE artikels gaat controleren voordat ze gepost worden, want echt hele stomme fouten zoals: ui ipv uit o_O? hebben ze niet eens verbeterd, dan hebben ze niet eens 1x doorgelezen ofzo

 • 8 jaar geleden itsaboo

  3 weken geleden ben ik platina blond geweest, 2 dagen later een soort van rood en ten slotte bruin '-_-