Wallen, wat doe je eraan?

Beauty door Redactie

Je wordt wakker, stapt uit bed en kijk in de spiegel. Bah, daar zijn ze weer: wallen. Not amused… Maar er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om ze te verminderen, lees snel verder. Bijna iedereen heeft wel eens last van wallen. Veel mensen denken dat het door slaapgebrek of vermoeidheid komt, maar dat is eigenlijk zelden de oorzaak. Wallen zijn vaak te verhelpen, het hangt er dan wel vanaf wat voor soort wallen het zijn.

Er zijn twee verschillende soorten wallen te onderscheiden. De één wordt veroorzaakt door vetophopingen en deze vorm is vaak erfelijk. Thanks mom & dad. Bij deze vorm hangt de huid onder je ogen; de huid is vaak een beetje uitgezakt. Het is heel spijtig, maar bij deze soort wallen, kun je eigenlijk niet zoveel doen. Je kunt wel camouflage gebruiken om het wat minder opvallend te maken.

De tweede vorm, is de meest voorkomende vorm, namelijk de donkere kringen. De ongewenste kringen onder je ogen worden veroorzaakt door stress, roken of een slechte nierfunctie. Wanneer je nieren niet goed werken, worden de afvalstoffen in je lichaam niet goed afgevoerd. Die afvalstoffen kun je dan heel goed zien onder je ogen, omdat deze wat donkerder zijn en de huid onder je ogen heel dun is. Gelukkig kun je aan deze vorm wel iets doen, hier een aantal tips.
Voeding
Drink veel water en eet gezond, dat is altijd goed voor je huid. Om wallen te voorkomen, moet je zorgen dat je veel kalium binnenkrijgt. Kalium zit bijvoorbeeld in aardappel, gedroogd fruit, sinaasappel, banaan en yoghurt.

Reinigen
Maak je huid elke avond heel goed schoon, zodat er geen vuil meer op je gezicht zit als je je bed induikt. Scrubben is ook een goede schoonmaakmethode.

Komkommer
Leg twee dikke plakken komkommer een half uurtje in de ijskast. Leg ze daarna op je ogen en laat het 5 minuten intrekken.

Thee
Leg 2 lauwwarme kamille theezakjes op je ogen en laat het 10 minuten intrekken.

Citroen & Melk
Meng drie druppels citroensap met één eetlepel melk en doop twee watjes in het mengsel. Leg de watjes op je ogen en laat het 15 minuten intrekken. 

Aardappel
Snijd twee dunne plakjes aardappel en leg deze op je wallen. Laat het 20 minuten zitten en spoel je ogen daarna niet af.

Massage
Om de afvalstoffen onder je ogen af te laten voeren kun je je wallen masseren. Begin in de onderkant in je ooghoek en druk met je vinger drie secondes zachtjes op de huid. Beweeg  je vingers nu opzij en doe hetzelfde. Werk zo de hele onderkant van je ogen af.

Theelepels
Leg voordat je gaat slapen twee theelepels in de vriezer. Wanneer je wakker wordt haal je ze eruit en houd je ze tegen je wallen aan. Zorg wel dat er een stukje keukenrol zit tussen je huid en het lepeltje. Koel niet te lang, anders kan je huid bevriezen. Een aantal seconden voldoet al.

Masker
Zorg dat je altijd een relaxmasker in huis hebt voor absolute noodgevallen. Een masker met cafeïne erin werkt het beste tegen wallen.

Camoufleren
Mochten de bovenstaande tips niet werken, dan kun je altijd nog een beetje concealer gebruiken. Zorg dat je altijd een lichtere kleur concealer gebruikt dan je foundation.

Beeld: iStock