Lifestyle

Bewezen: je hangry voelen bestaat dus WEL

Je hebt vast vaak genoeg gehad dat je super trek hebt en ook nog eens hartstikke chaggie bent. Heel erg vervelend als je 'hangry' bent en al helemaal voor de mensen om je heen... Maar toch hebben we goed nieuws, want er zijn aanwijzingen dat 'hangry' een echt fenomeen is. Hieronder leggen we uit hoe het nou allemaal zit en wat je kan doen om nooit meer hangry te zijn.

'Hangry'
Als je chagrijnig bent en heel erg trekt hebt wordt er ook wel eens gezegd dat je 'hangry' bent. En dat zit dus zo. Als je te weinig hebt gegeten daalt je bloedsuikergehalte en dat zorgt ervoor dat je weinig concentratie hebt en ook sneller geïrriteerd raakt. Ugh! En daarnaast worden stressgerelateerde hormonen als cortisol en adrenaline ook getriggerd als je bloedsuikers te laag zijn, net zoals een chemische stof neuropeptide Y. Dat zorgt er allemaal weer voor dat je een stuk agressiever wordt naar mensen om je heen. 

Onderzoek
Professor Brad Bushman heeft ontdekt waar het nou precies vandaan komt je 'hangry' voelen. Je brein heeft ongeveer 30% nodig van de voedingsstoffen die je inneemt. Als je dus een lange tijd niet eet, dan heeft dit effect op het voorste deel van je hersenen, ook wel prefrontale cortex genoemd. Daar zitten de emotionele functies van je brein en dus begrijpelijk dat je daarom dus zo chaggie wordt als je te weinig eet. 

hangry onderzoek bewezenWhat to do?
Het is heel verleidelijk om als je 'hangry' bent een bezoekje te brengen aan de supermarkt en al je favo snacks in te slaan. Alleen kan je dit dus beter niet doen. Mocht je je hartstikke hangry voelen dan is het beter om iets met vezels, eiwitten en gezonde vetten te eten. Noten zijn bijvoorbeeld heel erg goed voor dit soort momenten of een heerlijk broodje met avocado en ei. Mmmm, wij weten wel wat we voortaan eten als we weer eens hangry zijn. 

Bron: Newscientist en hln.be | Beeld: Unsplash.com

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook