Health

Last van droge jeukende ogen? Dan moet je dit doen!

Je hebt het vast wel eens gehad. Wrijven in je ogen als een gek, maar de jeuk wordt alleen maar erger. Droge, branderige ogen zijn erg vervelend, maar door te wrijven kan je zelfs je ogen beschadigen! Gelukkig is er een oorzaak voor dit branderige gevoel en zijn er genoeg tips om de jeuk tegen te gaan. 

Dat je droge ogen krijgt heeft meestal als oorzaak dat je ogen niet goed worden bevochtigd. Je traanvocht is erg belangrijk als beschermlaag voor je ogen. Als dit ontbreekt krijg je last van een branderig gevoel. Vaak krijg je dit na lang naar je tv of computer te hebben gekeken. Airco, verwarming en lenzen kunnen ook een oorzaak zijn. 

Naast het feit dat je met tranen je emotie kan tonen en daarmee je mascara tot je kin loopt, heeft het dus nog een belangrijke functie. Als je knippert, zorgt de traan voor bescherming tegen infecties en veegt het vocht viezigheid weg zodat je alles helder ziet. Wist je dat je traan allerlei complexe combinaties bevat, zoals oliën, proteïnes, slijm en water, om je ogen gezond te houden? 

Als je last hebt van droge ogen samen met jeuk, branderigheid of rode ogen, dan is dat super vervelend. Gelukkig zijn er ook oplossingen en tips die je kunnen helpen.

1. Gebruik oogdruppels
Als je last hebt van droge jeukende ogen, kan het helpen om je tranen aan te vullen met oogdruppels. Gebruik dan het liefst natuurlijke producten zodat je ogen niet nog geïrriteerder raken.

2. Draag vaker je zonnebril
Huh? Denken jullie nu. Je draagt toch alleen een zonnebril als de zon schijnt? Helemaal waar. Maar ze bieden ook goede bescherming tegen de wind en andere rondvliegende dingen. Je ogen blijven beter bevochtigd, en je hebt nog maar een kleine kans dat je iets in je oog krijgt. Ook een mooi excuus om die coole zonnebril te rocken. Dubbel winst toch?

3. Take a break
Neem wat vaker een rustpauze voor je ogen van de tv of computer. Uren achter elkaar naar een beeldscherm staren is niet goed voor je ogen. Je knippert te weinig waardoor je ogen niet vochtig genoeg zijn. Resultaat: droge jeukende ogen. 

4. Stoppen met roken
Mensen die meer dan een pakje per dag roken, hebben vijf keer meer kans op droge ogen. Stoppen dus!

5. Contactlenzen
Als je contactlenzen draagt en droge ogen hebt, kan dit wel eens met elkaar te maken hebben. Lenzen beperken de zuurstof naar naar je ogen waardoor ze droog worden. Het kan helpen om regelmatig af te wisselen met een bril. Doe ze altijd uit voordat je onder de wol kruipt.

Tot slot, er bestaan zelfs oefeningen om je ogen sterker en minder droog te maken! Hier komt ie. Knijp je ogen drie keer stevig dicht en sper ze open. Hiermee span en ontspan je je ogen en verdeel je het traanvocht goed over je oog.

Heb je last van milde droge jeukende ogen? Dan zijn deze tips waarschijnlijk erg handig. Maar blijf je liters druppelen en heb je 24/7 je zonnebril op, dan is er misschien meer aan de hand. Ga daarom altijd naar je huisarts als het na een tijdje niet beter wordt. 

Bron: Self.com, Avogel.be | Beeld: Istock

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook