Lifestyle

Dit is alles wat je moet weten over het downloaden van e-books

E-books zijn ideaal voor echte boekenverslinders. Je kunt zo veel lezen als je wilt zonder dat je stapels zware boeken mee hoeft te slepen. Winnen! Je digitale boekencollectie aanvullen kun je doen door veel e-books te kopen, maar dat is alsnog best prijzig. Een alternatief is downloaden, al moet je natuurlijk oppassen voor illegale kanalen. Gratis downloaden kan op sommige plekken wel legaal, lees er hier alles over.

Uitgevers worstelen al jaren met dalende omzet
De omzet van uitgeverijen daalt al jaren, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds 2008, toen de crisis uitbrak, is sprake van een omzetdaling en die trend zet vermoedelijk door. Dit heeft te maken met de verschuiving van de mediaconsumptie van print naar digitaal. Veel uitgeverijen zijn hier vrij laat in meegegaan. Hoewel de eerste e-reader al meer dan tien jaar geleden op de markt kwam, duurde het vrij lang voordat populaire boeken ook als e-book verschenen. En als dit al het geval was, betaalde je er relatief veel voor, ook vanwege het hoge btw-tarief. Pas afgelopen jaar bepaalde het Europees Parlement dat dit tarief omlaag moet. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten is het aanbod (populaire) e-books veel groter en ook makkelijker legaal en illegaal te krijgen. Hoewel uitgeverijen bezig zijn hun activiteiten aan te passen aan deze digitalisering, heeft dit tijd nodig.

De groei van e-books
E-books worden alsmaar populairder. Uit de meest actuele cijfers van het CBS blijft dat het aantal e-books dat in 2016 werd uitgeleend door openbare bibliotheken op jaarbasis met 74% is gestegen tot 2,8 miljoen stuks. En ook de omzet uit e-books neemt verder toe. In het derde kwartaal van 2017 was over 12 maanden gemeten sprake van een stijging van 8,7%, blijkt uit cijfers van CB, dat de distributie en facturatie van e-books naar e-bookverkopers regelt. Het aandeel van e-books ten opzichte van de totale boekenverkoop is nog wel klein, met krap 7%.

E-books downloaden
Illegaal downloaden is nadelig voor auteurs en uitgevers. En jij als boekenliefhebber loopt het risico dat je gepakt wordt als je (per ongeluk) illegaal downloadt. Hoewel de wetgeving rond downloaden een paar jaar geleden nog redelijk mild was en content alleen niet mocht verspreiden, is het nu (of eigenlijk al sinds 2014 bij de invoer van het downloadverbod) ook verboden om te downloaden. Dat weerhoudt mensen er nog niet van. Maar het kan wel iets zijn waar auteurs en uitgeverijen op in kunnen spelen. Door content digitaal beschikbaar te maken tegen een redelijke prijs, zullen consumenten minder geneigd zijn de illegale weg te bewandelen omdat dit het risico niet meer waard is. Uiteindelijk zullen auteurs en zeker uitgeverijen de digitale inhaalslag moeten maken. Download je heel veel, let dan op het internetabonnement dat je hebt. Hoe hoger het aantal Mb/s, hoe sneller de downloadsnelheid. Internet vergelijken kan helpen om een voordelig abonnement te vinden met de snelheid die je nodig hebt.

Onbekendere en oudere verhalen downloaden
Downloaden is dan misschien steeds meer een no go, er zijn boeken die je wel legaal mag downloaden. Het gaat hierbij dan vaak om onbekendere verhalen, dus om e-books van beginnende auteurs. En beginnende auteurs kunnen juist naamsbekendheid krijgen door hun verhalen als e-book uit te geven en al dan niet gratis beschikbaar te stellen als download. Ook oudere boeken waarvan de auteursrechten zijn vervallen zijn soms gratis te downloaden. Zo is er de website Smashwords, waar je sommige boeken gratis kunt downloaden en kun je zelfs bij bol.com gratis e-books vinden. Een voordeel hiervan is ook dat auteurs een deel van een boek kunnen aanbieden, om het andere deel wel te verkopen. Zo maakt het leespubliek kennis met de auteurs en zijn of haar schrijfstijl, en zal de lezer daarna misschien wel geneigd zijn om het boek te kopen. Downloaden zonder te betalen hoeft dus niet per se negatief te zijn, maar kan er ook voor zorgen dat een auteur meer kans maakt op publiek.

Beeld: Unsplash

Must reads 👀