Lifestyle

Bewezen: Vroeg op staan is gezond (+ zo word jij een ochtendmens!)

Vind jij het heerlijk om ‘s ochtends vroeg uit de veren te zijn? Dat is hartstikke goed, want uit onderzoek blijkt dat het veel voordelen heeft. Je hebt niet alleen minder kans op een depressie, maar je kunt ook nog eens veel productiever werken. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, want als jij een vroege vogel bent, dan komt het erop neer dat je hartstikke gezond bent. 

Uit onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Colorado en Brigham Women’s Hospital in Boston blijkt dat de mate waarin je wordt blootgesteld aan daglicht dat dat een grote invloed heeft op je geestelijke gezondheid. Dus als je rond een uurtje of zes in de ochtend de wekker zet, moet dat wel goed komen. 

Er werden 32.000 verpleegsters onderzocht over een periode van vier jaar. Er werd gekeken naar het slaappatroon, lichaamsgewicht, hoe vaak ze sportten en de aanwezigheid van chronische ziekten. Na vier jaar kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de vrouwen die zichzelf een vroege vogel noemden, 12% tot 27% minder kans hadden om depressief te worden dan vrouwen die zichzelf een avondmens vonden. 

Hoe dat komt? Als je vroeg opstaat, word je vaker blootgesteld aan daglicht dan de mensen die ‘s morgensvroeg nog op één oor liggen. Daarnaast hebben de nachtmensen vaak een slechter slaappatroon, waardoor de kans groter is op een depressie. Heb je tips nodig om een depressie tegen te gaan? Lees dan dit artikel

vroeg opstaan gezondNaast dat vroeg opstaan helpt tegen depressies, heeft het nog meer voordelen. Lees hieronder waarom je echt eens moet proberen om in de vroege uurtjes naast je bed te staan. 

1. Je hoeft niet te haasten
Als je vroeg uit de veren bent, hoef je niet naar school te vliegen. Rustig een kopje koffie zetten, boterhammen smeren en je telefoon checken. Als je relaxt je dag begint, heb je daar de rest van de dag wat aan. Een goed begin is het halve werk zeggen ze weleens. 

2. Je bent productiever
Onderzoek heeft aangetoond dat je hersenen het best werken in de ochtend. Je bent dan het meest productief en omdat het rustig is, kun jij je volledig concentreren. Als jij je schoolwerk voortaan in de ochtend maakt, heb je dat sneller klaar én je hoeft er de rest van de dag niet meer aan te denken. Dat noemen we een win-winsituatie. 

3. Je kunt genieten van de rust
De meesten liggen in de vroege ochend nog op één oor, dus jij kan volledig je eigen gang gaan. Uitgebreid douchen, dus niemand die op de badkamerdeur bonk om te vertellen dat je de deur vliegensvlug open moet maken. Wat dacht je van een rondje fietsen buiten? Je komt geen mens tegen, dus kun je genieten van alle rust om je heen. Dat is ook wel een keer lekker. 

4. Positief effect op de rest van de dag
Het eerste uur van de dag bepaalt vaak hoe de rest van je dag eruit zal zien. Als je vroeg opstaat, hoef je niet te haasten en is de kans kleiner dat je iets vergeet. De rest van je dag zal ook een stuk minder chaotisch zijn dan wanneer je haastend naar school gaat en de helft vergeet. 

5. Zorgt voor een goede slaaproutine
Als je op tijd naar bed gaat en elke dag rond hetzelfde tijdstip onder de wol vandaan komt, zal jouw interne klok beter werken. Je zult merken dat je makkelijker in slaap valt en beter kunt opstaan. Ook als het een uurtje of zes in de ochtend is. 

6. Het bevordert de stofwisseling
Als je ‘s morgens vroeg aan de slag gaat, werkt dit de hele dag door op je stofwisseling. Pak lekker de fiets naar school of naar je werk en je stofwisseling werkt op volle toeren. Sporten is dus hartstikke goed ‘s morgens. Lees hier de beste manieren om in de ochtend te sporten als je geen ochtendmens bent. 

Beeld: Unsplash | Bron: gezondnu.nl, mens-en-gezondheid.info, journalofpsychiatricresearch.com, dokterdokter.nl