Food

Zo worden frikandellen écht gemaakt en mensen gruwelen ervan

Er doen de gekste verhalen de ronde over frikandellen. Zo zou de snack bestaan uit alleen koeienogen en uiers… Daar wil je natuurlijk niet over nadenken als je een frikandel speciaal soldaat maakt na een avondje stappen. Om alle wilde geruchten uit de wereld te helpen, hebben we een video gevonden waarin je mee wordt genomen naar de frikandellenfabriek. Waarschuwing: misschien wil je dit liever niet zien…

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er zitten géén koeienogen of uiers in een frikandel. Thank god. Een frikandel wordt gemaakt van separatorvlees waarbij vlees van de botten wordt geschraapt. In principe is dit wel ‘restvlees’; vlees dat anders weg zou worden gegooid. Maar gekke dingen, zoals koeienogen, zitten er zeker niet in. Deze manier van vlees verwerken is juist heel goed. ‘Je kunt stellen dat je duurzaam bezig bent als je een snack eet,’ zegt hoogleraar veterinaire volksgezondheid Peter Koolmees.

De Keuringdienst van Waarde ging naar een frikandellenfabriek waarin duidelijk wordt hoe jouw favo snack wordt gemaakt. Er is dus niks mis mee, maar op Facebook regent het reacties van mensen die ervan gruwelen. ‘Soms he, moet je gewoon dingen niet willen weten,’ luidt een reactie. ‘Gadverdamme,’ reageert iemand anders. Maar er zijn ook mensen die het mee vinden vallen. 

Wil jij na het zien van de video nog een frikandel eten? Kijk maar mee…

Beeld: iStock

Must reads 👀