Food

Aha! Dit is de reden waarom je zo stinkt van knoflook

We zorgen allemaal dat we het niet hebben gegeten als we een avondje op stap gaan. We hebben het natuurlijk over: knoflook. Hoe lekker het ook is, de lucht die je even later uit je mond blaast, is niet te harden. Hoe komt dit eigenlijk? En waarom krijgen we het met een tandenpoetsbeurt niet weg? Girlscene weet hoe dit in elkaar steekt. 

Hoe erg je knoflookadem is, heeft te maken met welke soort knoflook je eet. Schrik niet, maar er zijn zeshonderd verschillende soorten knofloken. Een knoflook bevat cellen waarin bepaalde enzymen zitten. Als deze cellen kapotgaan, doordat je bijvoorbeeld knoflook snijdt of eet, komt er een zwavelstof vrij met die vreselijke geur. Een ander leuk feitje: niet het aantal teentjes bepaalt de geur, maar de manier waarop het gesneden wordt. 

Als we dan toch niet konden laten om knoflook door het eten te roeren, is het ook wel handig om te weten hoe we die lucht kunnen bestrijden. Of kan dat helemaal niet? Misschien denk je dat de knoflookgeur uit je mond komt, maar dat is niet zo. Het komt namelijk uit de maag. Dat vraagt om verdere uitleg. 

knoflook stinkenDie zwavelstof waar we het net over hadden, komt in je bloed terecht. Via de longen en poriën komt de geur vrij. Het heeft dus totaal geen zin om tot in den treure je tanden te poetsen. Wat je wel kunt proberen, lees je hieronder. 

Citroen
Citroen neutraliseert de smaak. Maak wat citroenwater en drink dit tijdens je knoflookgerecht. Je zult zien dat de geur voor je gevoel minder wordt. 

Groene thee
Groene thee blijkt beter te werken tegen nare geurtjes dan een kauwgom of je tanden poetsen. 

Melk
Volle zuivelproducten verminderen de concentratie zwavelhoudende resten die vieze geuren veroorzaken. Een glas melk tijdens het eten kan zeker helpen. 

Kruiden
Peterselie maakt de tong schoon en helpt tegen ongewenste luchtjes. Daarnaast is mint ook een goede tip als je de knoflookgeur wil minderen. 

Leest dit artikel voor meer tips tegen een knoflookgeur. 

We moeten ons vooral niet inhouden met het eten van knoflook. Ondanks dat het een naar geurtje achterlaat, heeft het zeker een aantal voordelen. 

Bevat vitamines
Knoflook bevat vitamine B1, vitamine B6 en vitamine C, dus dat is natuurlijk hartstikke gezond. Lees in dit artikel meer over vitamines. 

Knoflook wordt verwerkt in medicijnen
Doordat knoflook een helende werking heeft, wordt het vaak verwerkt in medicijnen. 

Het schrikt muggen af
Niet alleen voor de mens is de knoflookgeur onaangenaam, maar muggen hebben er ook een hekel aan. Doordat de geur via je poriën naar buiten treedt, schrikt het muggen af. 

Je krijgt meer zin in seks
Geloof het of niet, maar knoflook zorgt voor een verhoging van het libido. Ongelooflijk wat het allemaal met je kan doen. 

Beeld: Unsplash | Bron: 24kitchen.nl, nrc.nl, ad.nl,