Lifestyle

Dit is alles wat je moet weten over de nieuwe privacywet

Het zal je niet ontgaan zijn… Vanaf 25 mei is de nieuwe privacywet in gegaan. Bij elke site, mail, app wat je ook opent. Overal krijg je een melding of een pop up over de privacy. De oude privacywet was gemaakt in 1992! Het was dus zeker tijd voor een update. De nieuwe privacywet zorgt ervoor dat je persoonlijke gegevens beter worden beschermd. Maar wat houdt deze nieuwe wet nou eigenlijk in en wat zijn de gevolgen voor ons?De naam van de nieuwe wet is ‘General Data Protection Regulation (GDPR)’ of ook wel ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)’. Een behoorlijk lange naam. De wet staat voor de bescherming van de privacy van de Europese Burger. 

Deze wet is eigenlijk twee jaar geleden al in werking gegaan, maar vanaf 25 mei moeten alle landen in de EU zich hier ook écht aan houden. De afgelopen twee jaar hebben bedrijven de tijd gehad om zich voor te bereiden op de nieuwe wet. 

Voor wie geldt de wet?
De nieuwe wet geldt voor alle bedrijven, overheden en organisaties in de EU én ook de niet-Europese bedrijven die gegevens van ons verzamelen.

Wat houdt de wet in?
Bedrijven krijgen meer verplichtingen over de privacy van ons. Wij krijgen daarentegen meer controle over onze eigen gegevens. Als je je niet aan deze wet houdt kan je een flinke boete krijgen. 

Om welke gegevens gaat het?
De nieuwe wet gaan om ‘persoonsgegevens’. Dit is niet alleen je woonadres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, IP-adres (van je computer) of e-mailadres, maar ook dingen zoals wat je koopt, wie je belt, hoe vaak je bij je sportvereniging komt of je locatie van je telefoon. 

Wat houdt de nieuwe privacy wet inWat houdt het in voor ons?
Er zijn voor ons heel wat pluspunten aan deze wet:
– Je mag zelf een organisatie vragen om onze gegevens definitief te verwijderen
– Je foto komt niet meer zonder je eigen toestemming op internet te staan.
– Vanaf nu mag je je persoonlijke gegevens opvragen en door sturen naar een ander bedrijf. Zoals bij het veranderen van telefoon provider of het overzetten van je Spotify muziek naar iTunes.
– Je mag nog steeds gewoon nieuwsbrieven ontvangen als je je daar zelf ooit voor hebt aangemeld.

Er zijn helaas ook wat nadelen aan deze wet voor ons:
– Je mag pas een foto (waar mensen met hun gezicht op staan) op sociale media posten als je toestemming van die personen hebt. Heb jij dus een leuke foto met allemaal festivalgangers of overstekende mensen achter je, dan moet je hun gezichten blurren voordat je de foto post.
– We krijgen duizenden mailtjes van bedrijven over de nieuwe privacy voorwaarden.
– Als je een website bezoekt, moet je eerst de cookies en voorwaarden etc. accepteren.
– Als je onder de 16 bent moeten je ouders toestemming geven. Op Instagram wordt nu je geboortedatum gevraagd, je kunt als je onder de 16 bent niet meer op Whatsapp en Outlook (mail) vraagt om een kopie van je ID of een creditcardbetaling. 
– Een boete (ligt aan de zwaarte van de overtreding) kan wel oplopen tot twintig miljoen euro!!

Let op: Als je alleen maar foto’s maakt voor jezelf en niet voor tientallen websites, dan zien ze dat als ‘persoonlijk’ doel en gelden de regels van de nieuwe wet niet. Je kunt dus wel zonder problemen een foto met je vriendin op je Instagram zetten.

 

Bron: flair.be, radar.avrotros.nl | Beeld: iStock